45 de ani de la prima ediție a Taberei de Sculptură Măgura, cea mai mare expoziție în aer liber din Estul Europei

Se împlinesc 45 de ani de la prima ediție a Taberei de Sculptură Măgura, eveniment cultural unic la nivel național prin amploare și valoarea lucrărilor, inițiat de regretatul artist plastic Gheorghe Coman. Tabăra de la Măgura este cea mai mare expoziție de sculptură în piatră în aer liber din Estul Europei.

Cu această ocazie, în cea de-a doua parte a lunii septembrie, Asociația „Forum Art“ și Consiliul Județean vor organiza evenimentul cultural intitulat „Tabăra de Sculptură Măgura – 45 de ani de la prima ediție“. Proiectul își propune promovarea taberei la nivel național, la adevărata sa va­loa­re.

Consiliul Județean va sprijini organizarea acestui eveniment prin alocarea sumei de 4.500 de lei din bugetul propriu al județului Buzău, valoa­rea totală a proiectului fiind de 7.000 de lei.

256 sculpturi pe 21 de hectaremagura3

Tabăra de sculptură Mă­gura este cea mai mare expoziție de sculpturi în aer liber de pe teritoriul României: 256 de opere se întind pe o suprafață de 21 de hectare. Acestea se află în fața Mănăstirii Ciolanu, pe teritoriul comunei Tisău, județul Buzău. Cu toate acestea, expoziția poartă numele localității vecine, deoarece de acolo s-au adus blocurile de   pia­tră care au fost sculptate.

Ideea înființării Taberei de sculptură Măgura i-a aparținut sculptorului Gheorghe Coman, a cărui inițiativă a fost sprijinită de Uniunea Artiștilor Plastici. Tabăra de sculptură marca trecerea a 16 secole de la atestarea documentară a Buzăului. Gheorghe Coman a avut în plan organizarea unei tabere care să se întindă pe 16 ani.

Fiecare artist primea un bloc de piatră prin tragere la sorțimagura 2

Acest lucru s-a și întâmplat: în perioada 1970 – 1985, în fiecare an, în lunile august și septembrie, câte 16 sculptori și-au arătat măiestria, pe o temă aleasă de ei, cioplind într-un bloc de piatră. Blocurile de piatră erau diferite și fiecare ajungea la un sculptor în urma unei trageri la sorți. Sculptorii erau, la acea vreme, elevi ai liceelor de artă din țară sau proaspăt absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București.

Astfel, în 16 ani, Tabăra de sculptură Măgura s-a format cu ajutorul a 163 de sculptori, care au dăruit acestei expoziții în aer liber nu mai puțin de 256 de sculpturi. În fiecare an, se organiza o festivitate, în cadrul căreia sculptorii menționau că își donează operele județului Buzău, pentru ca acestea să fie admirate de toți cei care vin în această zonă. Din păcate, nu toate sculpturile conțin plăcuțe cu titlul lucrării și cu numele autorului.

„Ceaușescu a plusat după ce a văzut Obeliscul din Crâng“

„În 1970, se împlineau 16 veacuri de atestare documentară a Buzăului. Gheorghe Coman și Gheorghe Apostol au avut ideea de a marca momentul prin ceva unic. Au ridicat Obeliscul din Crâng, a venit și Ceaușescu și au propus să facă o tabără unde să fie invitați timp de 16 ediții câte 16 artiști și să lase în urmă ceva unic. Așa     s-au născut cele 256 de sculpturi. Am trăit momente unice aici. Orice aveam nevoie ni se punea la dispoziție: mâncare, țigări, vole, macarale… Asta datorită primului-secretar ca­re era un om deschis la minte și care îi băgase în priză pe toți din comunele din zonă. Ce vremuri! Acum nu se mai poate face așa ceva!“, a declarat pentru OPINIA sculptorul Emil Pricopescu, în anul 2012, cu ocazia reîntâlnirii cu cioplitorii care mai erau în viață și au oferit munca brută în Tabăra de la Măgura (Ion Baba, Nicolae Petrescu, Nicolae Spătaru, Gheorghe Petrescu, Mihai Petrescu, Radu Gogu, Radu Matei)

Monografie, sesiune de comunicări și albume fotografice

Cu ocazia evenimentului organizat, în septembrie, de către Asociația „Forum Art“, va avea loc o sesiune de conferințe la care vor participa personalități din lumea cultural-artistică românească. Referatele și comunicările realizate în timpul sesiunii se vor regăsi într-o culegere care va fi editată într-un tiraj de 100 de exemplare. Totodată, vor fi realizate albume fotografice care urmează să fie donate instituțiilor buzoiene.

Cu sprijinul mai multor elevi de la Colegiul Hasdeu și Seminarul Teologic se vor face vizite documentare la Măgura, urmând ca pe baza informa­țiilor culese să se realizeze o monografie amănunțită despre sculpturile amplasate în ta­bără.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*