Bacterie periculoasă în apa de la cișmea în comune din zona de munte

Apa care ajunge la consumatori în județul Buzău are o culoare galben-roșiatică, un gust neplăcut și un miros ­pu­ternic de clor. Este și de înțeles, din moment ce apa din foraje și din rețeaua de distribuție din zeci de localități ale județului are cote mari de fier, amoniu, dar este plină și de bacterii coliforme și Escherichia coli, numărul coloniilor care se dezvoltă în apa care ajunge la robinetele a mii de buzoieni înregistrând valori îngrijorătoare.

O spun specialiștii Direcției Județene de Sănătate Publică care, în urma analizelor de ­la­borator efectuate, au constatat că un sfert dintre probele recoltate anul trecut din instalațiile furnizoare de așa-zisa apă potabilă sunt ­neco­respunzătoare. Potrivit unei centralizări prezentată, ieri, Colegiului Prefectural, de directorul DSP Buzău, Ștefania Dumitru, în anul 2014, au fost în evidența DSP și monito­rizate un număr total de 110 instalații centrale,  dintre care opt în mediul urban – municipii și orașe și 102 în mediul rural, instalații centrale care aprovizio­nează cu apă un număr de 300.634 persoane, din care 163.660 în mediul urban și 136.974 în mediul rural. Dacă la 56 de stații se furnizează apă conformă consumului, la restul sunt mari probleme (vezi document). Specialiștii DSP au recoltat în total 2.703 probe, din care 683, respectiv 25,27 %, au fost necorespunzătoare. Dintre acestea, la examenul chimic, din 1.570 probe au fost necorespunzătoare 560, ceea ce reprezintă 35,67%, la următorii parametri: cloruri, fier, bor, amoniu, nitrați, turbiditate, iar la examenul microbiologic, din totalul de 1.133 probe, 123 au fost necorespunzătoare 10,86%, fiind identificate bacterii coliforme și E.coli, care provoacă în organismul uman infecții extrem de periculoase, la 12 stații de distribuție din zona Calvini – Cătina.

Imediat după sesizarea neconformităților, specialiștii DSP Buzău au cerut primăriilor celor două localități, în ca­litate de administratori ai instalațiilor de furnizare, luarea măsurilor necesare pentru dezinfecția apei. De asemenea, primăriile au fost sancționate conform legii. Nu au fost înre­gistrate îmbolnă­viri cauzate de infecția cu E.coli.

Reprezentanții Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Buzău au efectuat 98 de controale la stațiile de tratare și rețele de distribuție a apei potabile din județul Buzău, în anul 2014 și pe primul semestru al anului în curs. În pofida numeroaselor sancțiuni aplicate de-a lungul timpului, printre principalele neconformități constatate cu ocazia controalelor efectuate se numără lipsa autorizației ­sa­nitare de funcționare sau nesolicitarea vizei anuale, neîntocmirea de către producătorii și distribuitorii de apă din sistemul public a regulamentului de exploatare, funcționare și întreținere a instalațiilor centrale de aprovizionare cu apă pentru consum uman, neefectuarea de către producătorii/distribuitorii de apă potabilă a monitorizării de control al calității apei potabile de către laboratoare înregistrate, neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile distribuită, nesoli­citarea de către producătorii/distribuitorii de apă a acordării derogării prevă­zute de legislația în vigoare în cazul în care furnizează o apă a cărei calitate nu este conformă în cazul unuia sau mai multor parametri chimici, neasigurarea finanțării monitorizării de control și de audit al calității apei potabile, precum și absența dezinfectantului la intrarea în rețeaua de distribuție sau la capetele de rețea ale sistemelor publice de alimentare cu apă. Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 16 sancțiuni.

Monitorizarea calității apei distribuită în scop potabil ­po­pulației din județul Buzău anul trecut a evidențiat că există 18 comune care nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă a populației și 64 comune care au instalații centrale, unele care asigură apa cu parametri de potabilitate conformi, altele care furnizează apă cu parametri modificați față de prevederile legale.

Prin dezinfecție, bacteria este eliminată

Eschierichia coli (numită de asemenea și E. coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale. Unele specii produc o toxină puternică ce determină  sanguinolență și, rar, pot cauza probleme hematologice grave și chiar  renale. Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7 (numerele și literele indică tipul de E. coli). Alte tipuri de E. coli pot determina infecții ale tractului urinar sau alte infecții. În cazuri foarte rare, aceste infecții pot duce la deces. Bacteria E. coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile.

Specialiștii avertizează că, deși una dintre simptomele intoxicării cu E. coli este diareea, nu se recomandă medicamentele antidiareice, deoarece acestea pot împiedica ­eli­minarea mai rapidă a bacteriei din organism.

Potrivit medicilor epidemiologi, bacteria Escherichia Coli poate cauza diaree, dizenterie și hepatite. Dezinfecția cu cloramină într-o anumită concentrație omoară bacteria, iar apa devine potabilă. Dezinfecția trebuie făcută de specialiști, după anumite reguli. Se pune cloramină în apă, se lasă 48 de ore, se scoate apa din rezervor, se pune alta care se dezinfectează cu clor și se repetă analizele de laborator. Aceste analize se efectuează numai în laboratoarele înregistrate la Ministerul Sănătății. Numai cînd apa nu are nicio bacterie E. Coli, aceasta poate fi dată spre consumul uman.

Vezi aici lista completă

opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*