Campania „Siguranța Alimentației“, demarată de Ziua Mondială a Sănătății

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, demararea unei campanii de amploare la nivel județean având ca temă „Siguranța Alimentației”. Startul acestei campaniei corespunde cu marcarea, pe 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătății, „Siguranța Alimentației” fiind tema decisă la nivel internațional, având în vedere maxima importanță a acesteia. Scopul campaniei este de a-i implica pe consumatori în a se asigura mai mult cu privire la produsele alimentare care ajung pe masa lor, prin verificarea etichetelor, a termenelor de valabilitate și prin respectarea regulilor de igienă, odată cu conștientizarea riscurilor specifice toxiinfecțiilor alimentare.

Astfel, medicul Ioan Drăgușin, coordonator al Departamentului Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP Buzău, a precizat că a transmis mesajul campaniei „Siguranța Alimentației”, care se desfășoară până pe 30 aprilie, celor 210 medici de familie din județ, personalului medical de medicină școlară, din creșe, grădinițe, dispensare școlare, precum și Inspectoratului Școlar Județean, pentru a fi prezentat și făcut public. Campania derulată  de DSP pe parcursul acestei luni cuprinde cinci mesaje-cheie, referitoare la păstrarea curățeniei, separarea alimentelor gătite de cele crude, gătirea corectă a alimentelor, păstrarea acestora la temperaturi sigure și folosirea sursei de apă și a materiilor prime sigure.

La nivel global, bolile transmise prin alimente determină anual decesul a aproximativ două milioane de oameni, majoritatea fiind copii. Alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică până la cancer.

Campania DSP va cuprinde, până la finalul acestei luni, o serie de acțiuni de informare, educare și comunicare în școlile din municipiul Buzău. Având în vedere că ne despart doar câteva zile până la Sărbătoarea Paștelui, medicul Carmen Scântei, șeful Serviciului Epidemiologic al DSP Buzău, a vorbit și despre siguranța produselor alimentare tradiționale, subliniind că cele mai mari riscuri le pot prezenta ouăle roșii, care pot fi purtătoare de Salmonella. De aceea, trebuie prelucrate termic suficient și nu trebuie achiziționate cu coaja crăpată sau fisurată, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*