Ce nu pricepe Klaus Iohannis: dacă și românii ar fi vrut să dea PSD-ului „încă o șansă”, azi Victor Ponta ar fi fost președinte

Nu mi-am făcut iluzii că președintele Klaus Iohannis „va juca”. A ales soluția comodă și cu alte ocazii, când consecințele erau mult mai puțin riscante decât acum. Orice om cuminte ar fi procedat la fel: altminteri, ar fi riscat suspendarea, o lună de Tăriceanu la Cotroceni, blitzkrieg instituțional total, începând cu Justiția. Anticipatele cerute de PNL erau o aiureală: cu cei din opoziție mai ocupați anul trecut să se mânânce între ei sau să aprindă lanterna telefoanelor decât să vină cu o alternativă la Partidul-stat, cu un PSD care și-a binehrănit în 2017 funcționarii și beneficiarii de ajutoare sociale, adică și-a uns metodic mașinăria electorală tradițională, cum credeți că ar fi arătat rezultatul acestor alegeri înainte de termen? Până una-alta, votul bate toate fanteziile Facebook-ului. Dl. Klaus Iohannis a înțeles asta, au înțeles-o și alții, în ciuda nenumăratelor „mesaje de pe rețelele sociale” pe care președintele spune că le-a consultat și care-i cereau „să facă ceva”.

Iar dl. președinte a făcut: „Am decis să dau PSD încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum, PSD-ul trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face”.

Cu fraza de mai sus, dl. președinte tocmai și-a bătut joc de o parte de Românie. Că o fi o jumătate, că o fi un sfert, că o fi o minoritate din marea masă roșie a țării, asta contează mai puțin. Ce ar fi trebuit să conteze pentru Klaus Iohannis este că această parte de Românie l-a scos președinte, ea i-a dat și voturile, și Like-urile. Nu știu ce opinii ale „oamenilor simpli de pe rețelele sociale” o fi citit domnul președinte, dar sigur greșise bula. Doar dacă intrase din greșeală pe contul lui Liviu Dragnea ar fi înțeles că cetățenii așteaptă această frază de la el.

Mai deranjant decât nominalizarea celui de-al treilea premier PSD (după cum am văzut, nici nu prea avea încotro) a fost modul în care a făcut-o. A jucat un teatru prost, construind tensiunea ca la Eurovision, când se anunță câștigătorul. Președintele a intrat inconștient în farsa desemnării unei impostoare în cea mai importantă funcție executivă a României, continuând practic sceneta pusă în operă cu 24 de ore înainte la Partid de Liviu Dragnea. Mai rămânea să o laude că e civilizată, neconflictuală și o bună comunicatoare – singurele calități din zestea unei nulități cu lustru.

Să spui că acorzi PSD „o nouă șansă”, să declari că ai „mari așteptări” înseamnă că ai fost puțin plecat din țară în ultimul an. Și-or fi bătut ei joc de votul românilor, de guvernare și de țară în 2017, or fi dus ei economia în cap, or fi făcut harcea-parcea legile Justiției, or fi eliberat ei câteva mii de hoți, violatori, pedofili, criminali din pușcării, or fi provocat ei criză guvernamentală după criză, or fi otrăvit ei spațiul public cu propagandă și manipulare, or fi scos ei lada cu monștri ai naționalismului conspiraționist, or fi adus ei la conducere toți analfabeții, infractorii și fanaticii, l-or fi pus ei pe prostul clasei în funcții înalte, or fi deturnat ei România din alianțele strategice, or fi pus sabotat ei statul de drept, or fi dinamitat ei instituție după instituție sub zelul demolator al unui dictator de Teleorman, dar acum gata!, „PSD-ul trebuie să performeze”. Înduioșătoare speranțele domnului președinte, care a părut pentru mulți total rupt de realitate și total decuplat de cei care l-au dus la Cotroceni.

Dl. Iohannis nu înțelege nici acum că exasperarea, nu „marile așteptări” l-au făcut președinte. Dacă și românii ar fi vrut să-i dea PSD-ului „încă o șansă”, astăzi Victor Ponta ar fi fost președinte. Din fericire pentru domnia sa, mulți au refuzat coabitarea cu Partidul, mulți au refuzat compromisul și prostituția morală care funcționează în România pe principiul „Partidul vă dă, voi dați înapoi Partidului”. Din nefericire pentru domnia sa, există oameni în România care nu mai pot fi prostiți cu speranțe deșarte, care nu mai vor să fie alungați din țară, oameni cu școală și cu fibră morală. Dacă chiar vrea să-i cunoască și direct, nu doar pe rețelele sociale, se poate duce în orașul de baștină să-i cunoască pe admirabilii oameni din mișcarea #văvedemdinSibiu. Lor le-ar fi datorat un alt discurs.

Florin Negruțiu/republica.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*