Cel mai mare pericol pentru PSD este… PSD

Când am văzut prima dată videoclipul PSD „Îndrăznește să speri”  mi s-a părut mai degrabă o idee bună.  Aducea un ton de optimism într-o dezbatere bazată pe frică și conflict.Dar, pe măsură ce variațiile pe această temă s-au înmulțit în comunicarea PSD și am înțeles că aceasta opinie va deveni  o linie centrală pentru PSD, mi-am dat seamă că „îndrăznește să speri” este un slogan util dar, în același timp periculos. La fel ca și „Mândru că sunt român”.

A existat un timp când Victor Ponta a dus PSD spre centru, departe de moștenirea sa iliesciană. S-a axat mai mult pe politici publice decât pe politici de identitate. A îmbinat politici sociale de stânga cu politici economice de dreapta. A contribuit la promovarea legilor electorale care, apoi, au facilitat apariția unor partide precum USR.

Acest curs s-a inversat în campania electorală din 2014. Discursul despre politici publice a fost înlocuit cu unul despre identitate („Mândru că sunt român”). Cosmopolitismul (simpatie umană pentru refugiați, carting, povești din Paris) a fost înlocuit de un naționalism moderat. Etc. Problema cu politica identitară construită rapid este că, odată invalidată, rămâi în aer. Odată ce scandalul voturilor din diasporă a pus la îndoială naționalismul și patriotismul PSD, partidul nu a mai avut ce replică să dea. Pusese, deja prea multe ouă în același coș.

La fel și acum. PSD este, la parlamentare, mai puțin capabil să vorbească despre politici publice decât a fost la prezidențiale. În schimb, înlocuiește asta cu un discurs despre ce sunt românii. Cu siguranță strategii partidului ar putea explica de ce acum este ma puțin riscant. PSD este în opoziție nu la putere, mobilizarea la parlamentare este mai mică decât la prezidențiale, etc. Și ar avea dreptate.

Dar problema rămâne. Da, este mai puțin probabil să vedem în decembrie un eveniment atipic de tip „lebădă neagră”. Dar, dacă acest eveniment se va produce, am putea vedea un PSD la fel de nepregătit ca în 2014. Cel mai mare pericol pentru PSD rămâne PSD.

stiripesurse.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*