Cezar Preda: „Nu doar faptele lui Boșcodeală sunt urât mirositoare, ci și vorbele pe care le scoate pe gură miros urât“

   Primarul municipiului Bu­zău, Constantin Boșcodeală, adoptă aceeași tactică precum cea din dosarul Gloria atunci când este luat la întrebări în public despre mizeria des­coperită de procurori la Direcția Economică a instituției. Astfel, atunci când vine vorba despre afacerea pentru care a fost condamnat, în instanța de fond, la cinci ani de închisoare cu executare, primarul își clamează nevinovăția spunând că nu a vrut altceva decât să salveze „echipa-fanion“ a orașului, trecând complet sub tăcere aspectul finanțării echi­pei, fără a avea girul Consiliului Local, printr-o firmă-căpușă, SC FC Gloria SA, la care era el însuși acționar.

   La fel și acum, în cazul scandalului de la Direcția Econo­mică, primarul Constantin Boș­co­deală mângâie pe creștet câteva firme buzoiene de pe lista dată publicității de pro­cu­rorii DIICOT, despre care afirmă sus și tare că ar fi contribuabili serioși la bugetul local, unde nu figurează cu datorii, și, mai mult, arată cu degetul către reprezentanții opo­ziției, care i-au cerut demi­sia. Bineînțeles, tot eludând faptul că ancheta de la Direcția Economică se referă la cu totul alte aspecte: ștergerea, din sistemul informatic, a unor amenzi de circulație către persoane fizice, dispariția, din același sistem, a unor datorii la bugetul local, a unor persoane fizice și juridice, respectiv obținerea unor certificate fiscale false pentru a fi folosite la participarea la licitații.

   Primarul Constantin Boșco­deală i-a atacat și pe liderii Partidului Național Liberal care i-au cerut demisia, nervos și pe faptul că, la ședința de Consiliu Local de ieri, reprezentanții opoziției, prin vocea consilierului PNL Nicolae Micu, au transmis – la punctul de pe ordinea de zi privind noile taxe și impozite locale – că orice discuție legată de acest subiect este inoportună până la lămurirea situației de la Direcția Economică. Mai mult, înaintea ședinței, consilierii PNL au împărțit plicuri conți­nând invitații la mitingul de astăzi, de la ora 15,30, din Piața Dacia, organizat exact pe tema acestui scandal. Astfel, Boșco­deală a spus că Partidul Național Libe­ral are datorii la bugetul local.

Boșcodeală: Eu trebuie să vă spun că nu avem niciun rezultat la ancheta de la Direcția Economică. Nu a fost adus la cunoș­tința municipalității, până în momentul de față, niciun prejudiciu. Am citit și eu comunicatul de presă al DIICOT. De altfel, trebuie să vă spun așa: acolo sunt 45 de fir­me enumerate ca suspicionate. Aș vrea să vă spun că astăzi am verificat chiar prima firmă de acolo; e vorba de Aaylex. În cursul acestui an au plătit taxe și impozite locale de 945.000 lei. Părerea mea este că este al doilea contribuabil al municipiului Buzău după Fabrica de Bere.

   Reporter: Este vorba despre o perioadă de cinci ani, nu de anul acesta…

   B.:  Vă spun sigur că este imposbil ca această societate să nu-și plătească dările la zi și să nu le fi plătit întotdeauna până în 30 martie, astfel încât să obțină și scutirea aceea de zece la sută, ținând cont de valoarea atât de mare. În momentul de față, nu am niciun indiciu și nu am nicio hârtie scrisă că ar exista un pre­ju­diciu la nivelul munici­piului Buzău.

Rep: Adică cei de la DIICOT au inventat această listă?

B.: Nu pot… Există lista, dar aș vrea să vă spun că această listă este de persoane juridice suspicionate, nu este de persoane juri­dice cărora le-au fost șterse dato­riile (…) Dar dacă vreți să dis­­cutăm despre o altă firmă, res­pectiv Felssysteme, pentru că de asta știam că este pe listă, aș vrea să vă spun că a plă­tit peste un miliard de lei va­lori către municipiul Buzău și nu i-a fost ștearsă nicio sumă. Deci este unul dintre contribuabilii buni ai bugetului local al municipiului Buzău. Și, de altfel, firma Fels­systeme vă asigur că este o firmă foarte serioasă, și Romi Vollert est un om serios și, după părerea mea, cred că este cel mai bun în decorațiuni și alte lucruri de asemenea gen din municipiul Buzău. Dar firma res­pectivă am verificat-o, pentru că de ea știam că a apărut pe listă, și aș vrea să vă spun că toate sumele sunt prevăzute în rol și aș vrea să vă spun că, până în momentul de față, are peste un miliard de lei plătit la bugetul municipiului Buzău.

Rep.: Deducem de aici că anchetatorii au pus firma aceasta la plezneală.

B.: Nu, îmi pare rău, eu am ru­gămintea să-i întrebați pe anchetatori; eu am verificat pe lista dată de anchetatori, să văd, a­vând în vedere că este un cunoscut de-al meu. Am vrut să văd, într-adevăr, ce s-a întâmplat. Și, sincer, nu am descoperit nimic în cazul dumnealui.

Rep.: Când îi executați pe cei de la Partidul Național Libe­ral?

Boșcodeală: Chiar ați vă­zut, au lansat și invitațiile pentru mâine (n.r., astăzi, 27 noiembrie). Aș vrea să vă spun că Partidul Național Liberal are o datorie de 90.800 lei pe municipiul Buzău, către Primăria municipiului Buzău. Trebuie să știți că sunt în judecată. Ei nici măcar nu vor să plătească, vă dați seama, dacă s-a ajuns aici. Dar asta este România zilelor de astăzi; vorbesc tocmai cei care nu plătesc. 90.800 înseamnă chirii spații PNL.

   Rep.: PNL v-a cerut demisia din funcție pe motiv că nu ați reușit să nu se întâmple așa ceva.

B.: Este foarte greu; noi avem peste 13.000 de contribuabili. Sarcina mea, ca primar, a fost să asigur spațiu, să asigur programul cel mai mo­dern de operare pentru taxe, să angajez oameni din apara­tul de specialitate care să fie, să spunem, calificați din acest punct de vedere. În cazul în care anumiți oameni au făcut lucruri contra legii, evident că vor suporta măsuri (…) Vă anunț că voi face plângeri penale împotriva celor doi co-președinți ai PNL Buzău, pentru că dezinformează opinia publică, spunând că cei de la PSD nu-și plătesc datoriile.

Mai mult, Constantin Boșcodeală a mai afirmat că unul dintre cei doi co-președinți ai PNL Buzău ar avea datorii, ca persoană fizică, la Compania de Apă.

Dorin Bădulescu: „Au fost datorii la Partidul Național Liberal încă din anul 2004, care se rostogolesc, cresc, au mai fost achitate, au fost și procese cu Primăria pe această temă. Datoriile sunt vechi, de pe vremea când președinți erau Petre Neagu și Cristi Bîgiu. În ceea ce privește datoria către Compania de Apă, am o factură neplătită. Nu știu dacă Boșcodeală este în măsură să dea pe cineva în judecată, ar trebui să se uite întâi prin propria ogradă. Are o respon­sabilitate măcar morală pentru ceea ce s-a întâmplat la Direcția Economică. Dar aceste lucruri le vor stabili anchetatorii”.

Cezar Preda: „Domnul Boș­codeală să-i dea în judecată pe procurorii care au cerut aceste măsuri și obli­gații. Vă spun că partea care a aparținut fostului Partid Democrat Buzău nu are nicio datorie la Primărie. Partea care a aparținut vechiului Partid Na­țional Liberal are, într-adevăr, datorii, dar sunt din vremea când la conducerea partidului se afla prietenul său din USL Bîgiu. Are tupeu omul, iar ceea ce spune este o bătaie de joc la adresa buzoienilor. Eu, dacă aș fi în locul lui, m-aș ascunde într-o gaură, cu toate răutățile pe care le-a făcut. Dar văd că nu doar faptele sale sunt urât mirositoare, ci și vorbele pe care le scoate pe gură miros urât. Domnul Boșcodeală confundă intenționat pe cei care, la un moment dat, ajung în situația să acumuleze datorii, cu cei pe care, împreună cu o gașcă, cu care este peste tot, inclusiv la cârciumă, i-a exo­nerat, în mod ilegal, de la plata acestora. Tot ce face această gașcă re­prezintă disperarea unei camarile care a pus mâna pe acest oraș, iar acum procurorii îi vor pune să plătească. Să-i dea în judecată pe procurorii care au făcut această listă! Abia aștept!“, a spus co-președintele PNL Buzău Cezar Preda.
opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*