Cît de periculoase sunt roşiile ţuguiate?

E vară iar în pieţe tarabele sunt pline cu zarzavaturi de tot felul, fructe şi legume care mai de care mai mari şi mai colorate. Aspectul frumos dar şi varietatatea mare de soiuri aflate pe tarabe fac pentru cumpărători foarte grea alegerea. În ultimii ani au apărut şi roşiile cu ţugui, o specie de tomate despre care însă cercetătorii spun că sînt periculoase pentru consumul uman deoarece conţin multe substanţe, unele dintre ele neavizate, care stimulează creşterea şi coacerea acestora. 
Cum apare ţuguiul?
Cît de nocive sunt roşiile cu moţ pentru consumul uman? Aceasta a fost una dintre temele emisiunii Business 2 b de săptămîna aceasta în care specialiştii au explicat cum se formează aceste tomate. Pentru a grăbi creşterea şi coacerea roşiilor, legumicultorii apelează la substanţe care grăbesc acest procese însă care nu sînt sănătoase. “Acest mucron este generat de excesul de stimulenţi în special în perioada înfloritului cînd s-au stimulat tomatele, de multe ori cu stimulenţi foarte duri şi mulţi dintre aceştia care circulă pe teritoriul ţării noastre nu sînt avizaţi şi sînt toxici, chiar foarte periculoşi pentru sănătate. Chiar şi cei care sînt avizaţi dacă sînt folosiţi în exces, automat provoacă acest mucron “ , a afirmat Costel Vînătoru, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
Majoritatea tomatelor cu ţugui de pe piaţă, tratate cu stimulenţi
Nu toate roşiile cu mucron (ţugui) sînt însă şi periculoase. Există şi tomate care au acest aspect însă nu este datorat stimulentelor de creştere. Acestea sînt însă excepţii deoarece majoritatea soiurilor de acest gen aflate pe piaţă au suferit tratamente chimice. “Sunt şi creaţii biologice care au din naştere acest mucron. Practic este vorba despre o genă B care creează acest mucron însă majoritatea tomatelor care se găsesc pe pieţe şi care au acest mucron au fost tratate şi stimulate excesiv în perioada de legare a fructelor“, a declarat Costel Vînătoru, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
sansanews.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*