Cîţi parlamentari va avea Buzăul după viitoarele alegeri

După viitoarele alegeri parlamentare, Buzăul va fi reprezentat tot de 10 aleşi direct, la fel ca şi acum,  exceptîndu-i pe redistribuiţi. Potrivit noii legi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, judeţului Buzău i-au fost alocate 7 mandate de deputaţi şi 3 mandate de senator. Faţă de precedentele alegeri parlamentare, noul proiect de lege readuce aproape totul la situaţia de dinainte de 2012, astfel că alegerile se vor desfăşura pe liste. Practic, cu unele mici modificări, actualul act normativ, întoarce totul la nivelul anilor 2000, atunci cînd partidul şi şefii de filiale stabileau ordinea pe listele electorale. Decizia politică a survenit, după cum bine se ştie deja, ulterior constatării că votul uninominal, în forma în care a fost pus în practică a reprezentat un eşec lamentabil în ceea ce priveşte calitatea clasei politice dîmboviţene.
Norme de reprezentare
În urma unor îndelungi negocieri şi discuţii purtate la toate nivelurile clasei politice româneşti, dar şi datorită presiunilor exercitate de opinia publică, dar şi de partenerii externi ai României, în cele din urmă, senatorii şi deputaţii din Comisia electorală au au redactat şi au trimis către comisii propunerea legislativă, devenită oficial: „Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente”. Principala schimbare constă în revenirea la forma de vot pe listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Prevederea se regăseşte în Capitolul I, „Dispoziţii generale” . În Articolul 8, la punctul (2) al aceluiaşi capitol se spune că , de „Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73 000 de locuitori”, iar la punctul(3) se precizează că: „Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168 000 de locuitori”. În rest, proiectul de lege nu aduce mari schimbări, nici în ceea ce priveşte modul în care se organizează, la propriu, din punct de vedere tehnic procesul electoral propriu-zis sau se desfăşoară campaniile electorale.
Şefii de organizaţii capătă puteri mai mari
Revenirea la votul pe liste, după experimentul ruşinos din 2012, readuce la forma iniţială prerogativele de putere pe care preşedinţii de organizaţii judeţene îl vor avea. Întrucît forma finală a proiectului era cunoscută de ceva vreme de către politicienii interesaţi, acum avem şi o explicaţie privind privind motivele care-i fac pe pesediştii buzoieni de frunte să se lupte pe viaţă şi pe moarte pentru preşedinţia filialei judeţene.

 

sansanews.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*