Cu 3 tomografe, Spitalul Judeţean Buzău nu poate investiga pacienţii

Situatie halucinanta in sistemul sanitar buzoian!Cu 3 tomografe, Spitalul Judeţean Buzău nu poate investiga pacienţii

Unul este prea vechi şi se defectează des, altul este prea nou şi nu are autorizaţie de funcţionare, iar un al treilea este deţinut de o firmă privată şi pacienţii ar trebui să achite contravaloarea investigaţiei

Culmea organizării este să ai trei aparate radiologice pentru aceeaşi investigaţie şi totuşi să trimiţi pacienţii la alt spital pentru a obţine un diagnostic. Este pură realitate la cel mai mare spital din judeţul Buzău de unde pacienţii sînt trimişi la alte unităţi pentru a beneficia de o investigaţie cu computerul tomograf. Asta pentru că un tomograf este prea vechi şi se defectează des, altul este prea nou şi nu are autorizaţie de funcţionare, iar un al treilea este deţinut de o firmă privată şi pacienţii ar trebui să achite contravaloarea investigaţiei.

Sportivă, plimbată de la un spital la altul

Efectele sînt dintre cele mai grave: zilele trecute o sportivă accidentată la coloana cervicală a aşteptat şase ore o investigaţie cu computerul tomograf, iar diagnosticul exact şi l-a aflat abia cînd a ajuns la un spital din Bucureşti. Alexandra Ciolpan, handbalistă la HCM Buzău a suferit, zilele trecute, o accidentare pe teren. Şi cum un ghinion nu vine niciodată singur, sportiva a ajuns la Urgenţe chiar în ziua în care niciun tomograf din unitatea medicală de la Buzău nu funcţiona. „Acolo am fost introdusă ca urgenţă majoră, am primit cîteva îngrijiri, o perrfuzie.Am aşteptam să vedem ce e de făcut. De la ora 18.00 la ora 12. nopatea. Trebuia să fac un C.T. care, spre ghinionul meu, nu funcţiona. Pînă la urmă a fost trimisă la la CFR, unde s-a putut face. M-am întors la 12.00 noaptea”, spune Alexandra Ciolpan, handbalistă. Ghinion, din nou pentru că, la miezul nopţii nu era disponibil nici un radiolog care să interpreteze rezultatele, aşa că s-a apelat la un ortoped. „Auzeam cum spuneau că trebuie să ajung la urgenţe, că trebuie să mă operez. Nu ştiam nimic. Nu ştiam ce se întîmplă, nimeni nu spunea nimic. Nu ştiam ce să mai cred ce să mai fac, plîngeam şi speram să fie bine.”, mai spune Alexandra Ciolpan. Coşamarul fetei a luat sfîrşit abia spre dimineaţă, cînd a fost transferată la un spital din Bucureşti. În final, pacienta şi-a dat seama că orele petrecute la Buzău au fost timp pierdut pentru că medicii din Capitală au pus un alt diagnostic, din fericire unul mai uşor.

Planuri de rezervă

Cazul sportivei nu este singular. Se întîmplă adesea ca medicii din cel mai mare spital al judeţului Buzău să îşi trimită pacienţii către alte unităţi, pentru că nu pot asigura investigaţii cu computerul tomograf.  Primul aparat de acest gen este unul pus în funcţiune în urmă cu 13 ani. Suprasolicitat, în condiţiile în care lunar aproximativ 500 de pacienţi au nevoie de o astfel de investigaţie radiologică, aparatul cedează des. „Cel vechi cu care funcţionăm, este destul de vechi şi ne face probleme, după multe teste şi după multe analize se poate întrerupe şi atunci trebuie să fie o perioadă de pauză ca să mai poată merge”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean de Ugenţă. Într-o asemenea situaţie, conducerea spitalului s-a gîndit la Planul B, iar în unitate a mai fost adus un tomograf, aparţinînd unui operator privat. Aici, investigaţiile se fac contra cost însă, de multe ori şi acest al doilea aparat dă rateuri. Pentru a scăpa de orele lungi de aşteptare, s-a pus la punct şi planul C. A fost achiziţionat un computer tomograf nou care a fost şi instalat în luna decembrie  anului trecut, însă nici în luna mai 2016 acesta nu este pus în funcţiune. „Momentan nu este funcţional din cauza faptului că de la CNK nu ne-a venit ultimul aviz. După calculele noastre în maxim 2 săptămîni ar trebui să vină şi acest aviz, şi atunci trebui să fie funcţional şi acesta”, spune Claudiu Damian Cum orice minut poate fi vital în cazul unei urgenţe medicale, situaţia din Spitalul Judeţean este una critică. Speranţele se leagă acum de autorizarea noului tomograf, autorizare solicitată de mai bine de cinci luni.

sansanews.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*