Culmea tupeului unui ţigan care candidează pe listele PSD: Românii să-şi schimbe numele, dacă nu vor să se confunde cu romii

Fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula este unul dintre ”tehnocrații” care au ales să candideze pe listele PSD pentru un mandat de deputat în Bucureşti. Iniţial activist pentru drepturile minorităţii din care face parte, Necula a fost cooptat în Guvern încă din timpul lui Victor Ponta, și, deşi unele publicaţii l-au acuzat de atitudini antisemite, Institutul Ellie Wiesel nu a reacționat. Însă votanţii naţionalişti cultivaţi de Partidul Social Democrat cu sloganuri precum ”Mândru că sunt român” ar putea avea o reacţie faţă de candidatura lui Necula, din moment ce proaspătul pesedist crede ca denumirile  ”România” şi ”român” sunt nepotrivite şi ar trebui schimbate.

O serie de declaraţii făcute în septembrie 2014 conturează un profil neașteptat candidatului PSD, incompatibil atât cu sloganul ”Mândru că sunt român”, cât și cu ”îndrăzneala de a crede în România”, la care invită social democrații lui Liviu Dragnea. Potrivit domnului Ciprian Necula, insăsi denumirea de ”român” ar trebui schimbată pentru a evita confuziile cu etnia ”romă” din care face parte.

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani săptămânalului Kamikaze, candidatul PSD Ciprian Necula vorbește despre avantajul istoric, în ceea ce privește numele,  pe care îl au ”romii” față de ”români”, dar și despre obiceiul căsătoriei între copii, care – susține în premieră Necula – ar fi preluat de minoritari de la populația majoritară.

”Reporter: Nu e un inconvenient pentru noi, românii ceilalți, că se creează confuzia asta între rromi și România?

Ciprian Necula: O fi o confuzie, dar atunci să schimbăm numele țării în Valahia. Dacă avem Valahia, nu mai e confuzie cu rrom. Denumirea de rrom e mult mai veche decît cea de român. Locuitorii din această zonă se numeau valahi cînd nouă ni se zicea rromi. Cred că ar fi corect să rămînă valahi”.

Candidatul PSD crede că multe dintre caracteristicile minorității țigănești aparțin, de fapt, etnicilor români. Nunțile în stradă și căsătoriile între copii sunt doar două exemple, spune Necula.

”Rep.: Clan-clan, dar de ce ies în stradă să stea pe scaune și să mănînce semințe, de ce nu stau la ei acasă?

C.N.: Să-ți spun ceva. De la români le vine. Obiceiul cu nunta în stradă, în uliță, nu rromii l-au inventat. E un obicei străvechi. Te rog să te gîndești puțin. Rromii au fost sclavi și au împrumutat ce au văzut la români.

Rep.: Tot de la români au luat și căsătoriile la vîrsta de zece ani?

C.N.: Da, exact, este preluată tot de la români, așa se făcea pe vremuri”

Ciprian Necula este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și, din 2013, deține titlul de doctor în sociologie acordat de aceeași instituție de învățământ. La alegerile din 11 decembrie 2016, ocupă locul 13 (eligibil) pe lista Partidului Social Democrat pentru Camera deputaților în București, în fața unor actuali deputați precum Gabriela Podașcă sau Daniel Geantă.

ACD/ stiripesurse.ro

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*