Cum a călătorit premierul Japoniei 8700 de kilometri pentru o vizită istorică în România, ca să găsească țara „închisă pentru renovare” după cheful cu strigături de la PSD

În matematică, mulțimea vidă nu conține niciun element. În politică, mulțimea videle este mulțimea fără niciun element responsabil. O demonstrație stupefiantă de iresponsabilitate ne oferă în aceste zile Partidul Social Democrat. Partidul lui Liviu Dragnea trăiește sindromul Scornicești: contează originea sănătoasă de Teleorman sau buletinul de Roșiori sau de Videle. Leagănul noii civilizații politice orbitează în jurul Farului din Alexandria, a cărui statură politică nu este cu nimic mai prejos decât cea a Stejarului din Scornicești. Nu e de mirare că prima calitate pe care Liviu Dragnea i-a găsit-o doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este aceea că „e civilizată”. Pe lângă asta, este „neconflictuală”, adică nu-i va ieși din cuvânt, și este „deosebit de comunicativă”, adică poate vorbi mult fără să spună nimic. Am urmărit-o pe doamna Dăncilă mestecând în diverse interviuri rumegușul punctajelor de partid: într-adevăr, doamna nu are autonomie de gândire și asta este o garanție că nu va ieși vreodată din gândirea oficială impusă de Liviu Dragnea. Crede în legile justiției, în existența statului paralel, în nocivitatea protestelor de stradă, în pericolul Soros. Nu știm ce crede despre economie, despre educație, despre sănătate, despre infrastructură, despre investiții, despre ROBOR, despre formularul 600. Nimic nu o recomandă pentru funcția de premier al României, în afară de originea sănătoasă și fidelitatea față de Liviu Dragnea.

PSD a ajuns un circ ambulant condus de un mare dresor de purici. Este treaba lor să creadă în extratereștii de la Târgoviște, în tunelurile de sub Bucegi, în dracul care-și bagă coada, în deochi, în flacăra violetă, în bubuli sau în statul paralel, dar de ce o fac pe timpul și pe banii noștri? Oamenii sănătoși la minte se uită la acești oameni gândindu-se cu ce au greșit de au parte de asemenea inresponsabili la conducerea țării. Repet o idee mai veche: avem ce n-am votat.

Premierul Japoniei a călătorit 8700 de kilometri să facă o vizită istorică în România, doar că nu era nimeni acasă, transmite Euronews. Dl. Shinzo Abe, care venise cu 30 de reprezentanți ai companiilor japoneze, a decis să nu se mai ducă la palatul Victoria, după ce a aflat că omologul său plecase. Știrea are un aer de stupefacție, cum, de altfel, au toate articolele din presa internațională care au transmis azi-noapte că partidul aflat la putere în România și-a dat jos al doilea guvern în doar 1 an de zile, din cauza conflictului dintre Liviu Dragnea și premier. În timp ce lumea întreagă, de la americani, la britanici și nemți, se luptă pentru investiții japoneze, noi rămânem cu barză, varză, viezure! La noi discuția este dacă îl punem premier pe Daea (nu-i nicio glumă, l-au propus premier și pe ministrul cu oaia) sau pe Dăncilă. Dacă rămâne sau nu Carmen Dan la ministerul de Interne. Dacă mai are sau nu Tudose viitor politic. Dacă a pierdut Ciolacu. Dacă a câștigat Olguța sau Firea. De ce nu doarme noaptea Oprișan. Acesta e nivelul guverării PSD: din șase în șase luni închidem pentru renovare după ce acești domni și doamne dau câte un chef monstru în care își pun poalele în cap.

Și apoi cu cine să fi vorbit premierul Japoniei? În ce limbă? Despre ce? Îmi povestea la un moment dat reprezentantul unui fond de investiții americano-german, venit în România „for business”, că această țară ar putea fi un El Dorado pentru afaceri, deoarece se pot încă scoate profituri mari din investiții. Îmi descria însă întâlniri oficiale, la cel mai înalt nivel, de la premier, la miniștri și secretari de stat. Era uluit de habarnismul cronic pe care îl manifestau aceștia, de lipsa oricărei gândiri strategice, de incapacitatea lor de a-și asuma o decizie, de faptul că nu știu cum să prezinte proiectele prioritare de investiții pentru România și, bomboana pe colivă, de faptul că nu vorbesc engleza. În concluzie, era contrariat de cât de multă „prostie” este în administrația publică a țării, dublată de un soi de „viclenie” pe care a simțit-o în momentul în care a fost întrebat „cam câți bani” poate fondul investi.

Turneul premierului Japoniei include și țările din jur. Politicienii români sunt cei mai buni agenți de vânzări pentru țările din jur. Nesimțirea lor cronică alungă investiții, anulează proiectele de dezvoltare, condamnă România la subdezvoltare. Azi leul a ajuns la cel mai slab nivel din istorie.

Florin Negruțiu/republica.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*