Cum a „decapitat” DNA cei mai puternici oameni din PSD Buzău

Dacă până mai ieri, organizația județeană a PSD părea cea mai puternică și mai stabilă din țară, astăzi, filiala buzoiană se vede în postura de a rămâne fără președinte, după ce primarul Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată de DNA și condamnat, de către instanța de fond, la cinci ani de închisoare cu executare.
Rând pe rând, mai toți greii partidului au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru abuzuri și nereguli comise în activitatea de șefi ai administrației locale.
Primul greu al PSD Buzău care a fost „răpus” de sabia zeiței Themis a fost Cristi Bîgiu, președintele Consiliului Județean Buzău. Deși nu era un lider de jure al social-demicraților buzoieni, Cristi Bîgiu se bucura de o influență deosebită în rândul primarilor și ar fi putut, la o adică, să încline balanța în favoarea lui. În decembrie 2014, Bîgiu a fost reținut, arestat și, mai apoi, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată și tentativă de spălare a banilor.
Parcursul politic al lui Bîgiu este cel puțin interesant. După ce a ocupat funcții cheie în administrația locală și centrală, fiind pe rând prefect, președinte de Autoritate Națională, senator și a trecut de la PNL la PSD, Bîgiu a murit politic cât ai bate din palme, după ce a primit șpaga în cutia de whisky. Procurorii l-au ridicat pe loc și l-au introdus în arest, unde se află și astăzi.
·         – Un alt social-democrat cu greutate trimis în judecată de DNA și mai apoi, condamnat la pedeapsa cu închisoarea este Constantin Boșcodeală, liderul incontestabil al PSD Buzău. Pe 10 februarie, el a fost condamnat de către instanța de fond la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Concret, primarul Buzăului a fost acuzat că perioada 2002 – 2008, a acordat unor asociatii sportive, persoane juridice non-profit, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-a asigurat folosinta gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzau, beneficiarii finali ai acestor sume si ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.
De fiecare dată, edilul s-a apărat, spunând că, prin finanțarea de la Gloria, nu a făcut altceva decât să susțină și să promoveze sportul local, lucru pe care îl fac mulți edili din țară. El s-a prezentat la toate cele 13 termene ale procesului derulat la Brașov și a decis să conteste decizia magistratei la Curtea de Apel.
La scurt timp după aflarea deciziei, Boșcodeală a anunțat că își va da demisia din funcția deținută în partid. Cel mai vehiculat nume pentru a prelua șefia PSD Buzău este cel al deputatului Marcel Ciolacu.
Celelalte două nume grele ale organizației buzoiene a PSD, Victor Mocanu și Marian Ghiveciu, care și-ar putea dori să preia conducerea filialei, sunt și ele trimise în judecată pentru fapte de corupție și își așteaptă sentința în dosare care se judecă de mult timp.

Sursa:ziuadebuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*