Cum a încălzit primarul Stroe Sava cinci birouri din Primărie cu de două ori mai multe lemne decât pentru 20 de clase ale şcolii

Apropierea alegerilor locale agită spiritele în multe dintre comunele buzoiene, acolo unde problemele cu care se confruntă partidele politice la nivelul judeţului nu au ajuns ori au un impact mult prea mic. Aici, problemele sunt altele, primarii făcându-şi jocurile pentru obţinerea unui nou mandat, iar aspiranţii la cea mai înaltă funcţie din comunitate pregătindu-şi terenul pentru candidatura din 5 iunie. Din toată această forfotă, ies la iveală, bineînţeles, matrapazlâcurile pe care aleşii în funcţie le fac ori se pregătesc să la facă, în fapt material din belşug pentru orice organ al statului interesat să vegheze asupra legalităţii funcţionării administraţiei publice locale.

În urma unei asemenea zbateri, redacţia OPINIA a intrat în posesia unor documente legate de o mai veche cunoştinţă de-a noastră, primarul comunei Gherăseni, Stroe Sava, care pare de neoprit în acţiunile sale cel puţin discutabile din punct de vedere legal. Astfel, conform documentelor sus-amintite, în perioada 2012-2015, adică trei ani din mandatul actualului prim-gospodar, Primăria a achizi­ţionat de la Romsilva câte 100 metri cubi de lemne anual pentru încălzirea sediului în care funcţionează. Cantitatea respectivă, spun oficialii Primăriei, este folosită pentru funcţionarea unei centrale termice care deserveşte cinci birouri. Prin comparaţie, şcoala din Gherăseni achiziţionează anual doar jumătate din această cantitate, 50 metri cubi, cu care se încălzesc 20 de încăperi, cele mai multe săli de clasă.

De asemenea, din aceleaşi documente rezultă că primarul Sava Stroe a dispus încheierea unui contract de închiriere a unui utilaj pentru deszăpezirea localităţii, la un preţ de 80 lei pe oră, fără TVA, în condiţiile în care instituţia pe care o conduce are în dotare un tractor cu cupă, un buldozer şi un autogreder.

Benzină lunară cât pentru un drum în Kuwait City

Primarul Sava Stroe este binecunoscut pentru ,,excentricităţile” sale din bani publici. Astfel, la sfârştitul anului trecut, la şedinţa ordinară din luna noiembrie a Consiliului Local, el a promovat un proiect de hotărâre prin care a stabilit o cotă de benzină pentru autotu­rismul aflat în dotarea Primăriei, o Dacia Logan, de 250 litri pe lună. Aceasta ar însemna, la un consum normat de şapte litri la suta de kilometri, că autoturismul Primăriei ar parcurge, folosind respectiva cotă, nu mai puţin de 3.570 kilometri, adică aproape cât distanţa Buzău-Kuwait City, capitala emiratului arab Kuwait (3.586 kilometri).

În toamna anului trecut, Consiliul Local Gherăseni a adoptat, o hotărâre iniţiată de primar, conform căreia „Ziua Oficială“ a comunei a fost stabilită pe 1 mai 2016 – dată care coincide şi cu Paştele ortodox -, în condiţiile în care, ani la rând, aceasta a fost fixată toamna (pe 4 octombrie în 2015). O asemenea mişcare îi permite să fenteze legea care interzice pomenile electorale în timpul campaniilor şi să organizeze o serbare câmpenească cu mici şi cu bere.

Angajaţi răsfăţaţi şi „fidelizaţi“

Isprăvile primarului din Gherăseni au fost semnalate şi de un control al Camerei de Conturi care a descoperit o seamă de nereguli financiare în instituţia pe care acesta o conduce: spor de condiţii vătămătoare pentru primar şi viceprimar, sporuri pentru sănătate, hrană, stres şi fidelitate pentru angajaţii Primăriei, prime de 8 Martie, Paşti şi Crăciun pentru aceiaşi funcţionari, cartele SIM pentru telefoanele mobile ale perso­nalului din Primărie, plimbări nejustificate cu autoturismul instituţiei, ajutoare de urgenţă pentru locuitorii comunei, dar şi inginerii financiare cu diverse firme aflate în relaţii comerciale cu  Primăria, nereguli care au creat un prejudiciu bugetului local al comunei Gherăseni de 683.722,14 lei, adică aproape 7 miliarde lei vechi sau 153.645 euro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*