Cum a zguduit din temelii imperiul Boșcodeală „o judecătoare de 35-40 de ani“: Primarul Buzăului, cinci ani de închisoare cu executare

Imperiul creat de și în jurul primarului Buzăului, Constantin Boșcodeală, a primit ieri prima lovitură puternică, iar replicile care vor urma

ar putea fi și mai dure pentru gruparea pesedistă aservită. Vestea condamnării ,,edilului șef” în dosarul Gloria a lovit ieri ca un bumerang. ,,O judecătoare de 35-40 de ani” de la Judecătoria Brașov, așa cum îl cataloga Boșcodeală în urmă cu nici trei săptămâni pe magistratul care urma să-i dea sentința pe fond în primul proces de corupție, l-a condamnat ieri la cinci ani de închisoare pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, primarul Buzăului fiind acuzat de procurorii  Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești că a acordat unor asociații sportive, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosință gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.

Magistratul a dictat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, și l-a achitat pentru cea de-a treia infracțiune de abuz în serviciu. Instanța a decis ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă, de 4 ani de închisoare, cea mai grea, la care se adaugă un spor de 1 an. În total, Boșcodeală a primit 5 ani.

Pedeapsa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Apelul va fi judecat la Curtea de Apel Brașov, însă șansele de câștig sunt reduse, având în vedere sentința din prima instanță.

Care sunt acuzațiile?

DNA Ploiești l-a trimis în judecată pe Boșcodeală în 2013 pentru un prejudiciu adus bugetului local ce depășește 1 milion de euro. Potrivit rechi­zitoriului, în cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian, în calitate de primar al municipiului Buzău, a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosință gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.

Beneficiarii finali ai acestor sume și al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Brașov, instanța desemnată pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Până la finalizarea cerce­tărilor, Consiliul Local al Municipiului Buzău nu s-a constituit parte civilă în procesul penal și nici ulterior, iar pentru asta, consilierii muni­cipali buzoieni ai fostului USL au ajuns în atenția procurilor anticorupție.

Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar penal, vizați fiind consilierii locali ai Partidului Social Democrat și ai vechiului Partid Național Liberal – viceprimarii PSD Fănică Bârlă și Sebastian Radu, consilierii social-democrați Mihai Anica, Alexandru Dunel, Aurel Gubandru, Victor Ioniță, Daniel Lambru, Gabriel Mihalașcu (care a demisionat între timp din CLM) și Constantin Musceleanu, precum și aleșii liberali Constantin Ionescu, Liviu Nicoară și Vasile Olariu – aleși pe 10 iunie 2012 pe listele Uniunii Social Liberale, care au respins proiectul de hotărâre promovat de opoziție prin care se cerea ca administrația municipală să se constituie parte civilă în procesul în care primarul Constantin Boșcodeală este trimis în judecată în ,,Dosarul Gloria“.

Prima greșeală a lui Boșcodeală

Disputele legate de desfășurarea acestui proces au început încă de la sfârșitul lunii septembrie 2013, când consilierii locali ai opoziției – Partidul Democrat Liberal și Partidului Poporului-Dan Diaconescu – au contestat ­pro­punerea de numire a unui jurist al Primăriei care să reprezinte interesele Consiliului Local Municipal în dosarul penal în care primarul Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată. Conform acestora, delegarea juristului Elena-Cristina Coroian în respectiva calitate reprezenta un clar conflict de interese, întrucât aceasta este nevoită să reprezinte interese antagonice cu ale șefului sau direct, primarul Boșcodeală, într-un proces în care acesta din urmă are calitatea de inculpat.

Imediat după ce Direcția Națională Anticorupție a făcut public rechizitoriul întocmit pe numele primarului Boșco­deală, acesta a convocat o întrunire informală a consilierilor locali, pe parcursul căreia a încercat să le aducă argumente prin care să-și susțină nevinovăția. Pe parcursul acestei întâlniri, atât el, cât și juristul Elena-Cristina Coroian, le-au adus la cunoștință că legea le premite să inițieze un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să se constituie parte civilă în proces, pentru recuperarea prejudiciului în cazul în care primarul va fi găsit vinovat. Ce nu le-au spus, însă, cei doi, a fost faptul că, în conformitate cu prevederile noului cod penal, acest lucru nu este opțional, ci obligatoriu. A fost o primă greșeală comisă de Boșcodeală.

A doua greșeală a lui Boșcodeală

La sfârșitul lunii trecute, după ședința Consiliului Local Municipal, primarul a gafat inpardonabil pentru un inculpat în așteptarea sentinței.

În urmă cu nici trei săptămâni, primarul Buzăului își dă cu stângu-n dreptul și ia peste picior președintele completului de la Judecătoria Brașov, care a judecat în procesul în care Constantin Boșcodeală a fost trimis în fața instanței, de procurorii anticorupție.

Edilul-șef al Buzăului, a declarat cu subiect și predicat că desconsideră capacitatea unei tinere judecătoare de la Judecătoria Brașov, specializată pe fapte de corupție, de a lua o decizie justă în acest dosar. ,,Este o primă instanță, cred că este o judecătoare între 35-40 de ani, una singură, de la Judecătoria Brașov. Aceasta este instanța. Cred că până la urmă sunt lucruri foarte importante care trebuie decise cu mare grijă. Decizia finală, care este de altfel și importantă, este a Curții de Apel, dintr-un complet format din mai mulți judecători”, este declarația făcută de Constantin Boșcodeală săptămâna trecută.

Ce a omis primarul Buzăului?

În pledoaria despre nevinovăția sa, primarul Buzăului omite, însă, un aspect pe atât de irelevant pentru el, pe atât de important în această speță, și care a decis, de fapt, întregul dosar întocmit de procurorii DNA în cazul finanțărilor „scăpate“ către Gloria prin „artificii ilegale“, pe vremea când primarul era acționar, în calitate de persoană fizică, la  S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău (după cum se arată în referatul procurorilor la trimiterea în judecată).

Se gândește la demisie?

După ce a aflat că a fost condamnat, primarul Constantin Boșcodeală a anunțat că va ataca sentința la Curtea de Apel Brașov, precizând pentru adevărul.ro, că această sentință, care nu este definitivă, nu îi va periclita deocamdată funcțiile politice și administrative.

,,Consider sentința profund nedreaptă, pentru că este vorba în mod serios despre finanțarea unei echipe de fotbal, în nicun caz de un transfer la o societate comercială, chiar dacă acea societate, SC Gloria, a sprijinit clubul de fotbal. În același timp, folosința gratuită pentru Asociația Sportivă Voința a fost dată de regimul comunist încă din 1982. AS Voința este totodată proprietară și pe clădiri, este o bază sportivă cu autorizații de construcție. Cu toate că le-am prezentat toate actele judecătorilor, se pare că în prima instanță nu am reușit să dovedim acest lucru și voi fi foarte atent ca la Curtea de Apel Brașov, unde este un complet mai mare, să pot să explic că nu am făcut nicio ilegalitate (…) Cât privește funcția politică, în primul rând voi discuta cu președintele Ponta asupra aspectelor legate de partid, iar în privința Primăriei, este vorba despre o sentință care nu influențează în niciun fel partea administrativă și, probabil, în continuare, împreună cu domnii viceprimari, treaba merge mai departe”, a precizat Constantin Boșcodeală. Potrivit altor surse, Boșcodeală ar fi decis să lase atât conducerea Primăriei, cât și a partidului pe mâinile altcuiva.

Sursa:opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*