Dacian Cioloș, fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), anunță o mișcare politică europeană: ,,Să trezim Europa“

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, anunță, alături de alte șase figuri politice europene, o mișcare politică europeană, prin intermediul unui articol-manifest, intitulat „Să trezim Europa“, publicat în ziarul francez Liberation.

„La un secol după Primul Război Mondial, când Europa e confruntată cu diviziunile interne, refuzăm să fim o generație adormită. Trebuie să facem ceva acum sau proiectul european își va pierde avântul. Cu opt luni înainte de alegerile ce le vor permite cetățenilor din 27 de țări să aleagă Europa pe care o vor, lansăm un apel: propunem să refondăm Europa pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a propune noi idei pentru proiectul european“, scrie în manifestul publicat de Liberation și semnat de Christophe Castaner (șeful partidului lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (liderul ALDE), Matteo Renzi (fost premier italian), Albert Rivera (președintele partidului spaniol de centru Ciudadanos), Joseph Muscat (premierul din Malta), Alexander Pechtold (președintele unui partid olandez) și Dacian Cioloș, fondatorul Mișcării România Împreună.

În articolul „Să trezim Europa“, cei șapte lideri politici anunță o nouă mișcare la nivelul Uniunii Europene prin care cer „O Europă mai puternică“ și susțin chiar și o reformare a tratatelor UE, dacă va fi cazul. Manifestul semnat de Dacian Cioloș subliniază nevoia de dialog în interiorul Uniunii Europene, o mai puternică integrare a statelor membre și încetarea marilor diviziuni interioare ale Uniunii: tema migrației și cea economică. Textul manifestului face referire și la respectarea valorilor statului de drept și a instituțiilor democratice în țările membre UE și subliniază că unul dintre marile pericole la adresa UE sunt liderii populiști pentru care Uniunea este doar un accident al istoriei și pe care acești politicieni ar dori-o distrusă.

Totodată, articolul din Liberation vorbește și despre așteptările tot mai puțin îndeplinite ale cetățenilor UE, care își doresc de la Bruxelles mai puține reguli și standardizări și mai multă acțiune.


Să trezim Europa!

De Dacian Cioloș (președinte al Mișcării România Împreună, ex-prim-ministru al României, fost comisar european), Christophe Castaner (delegat general al Le Republique En Marche), Guy Verhofstadt (ex-prim-ministru al Belgiei), Matteor Renzi (senator și ex-prim-ministru al Italiei), Albert Rivera (președinte al Ciudadanos), Joseph Muscat (președinte al Partidului Laburist și prim-ministru al Maltei), Alexander Pechtold (șef politic al Democraten 66 din Olanda)

26 septembrie 2018

În 1918, Europa ieșea sfârșită dintr-un război sângeros care făcuse ravagii în rândul populației și nu rezolvase cu adevărat tensiunile care o afectau. În 1939, un nou conflict izbucnea pe fondul crizei moștenite și al creșterii fascismului. A fost nevoie de decenii lungi de eforturi și compromisuri pentru ca noi generații să poată propune europenilor ceea ce liderii somnambuli din timpul a două războaie mondiale le refuzau: o Europă a păcii, a prosperității și a libertății.

Un secol mai târziu, în timp ce continentul nostru se confruntă din nou cu polarizări și imobilism, refuzăm să fim o generație adormită. Trebuie să facem ceva acum sau proiectul european își va pierde avântul. Mai rău: ar putea fi asfixiat de lideri populiști, pentru care Uniunea Europeană este o anomalie a Istoriei, o anomalie ce trebuie distrusă.

Cu opt luni înainte de alegerile ce vor permite cetățenilor din 27 de țări să aleagă Europa pe care o vor, lansăm așadar un apel: propunem să refondăm Europa pentru a  răspunde așteptărilor cetățenilor și a propune noi idei pentru proiectul european.

Europa de azi pare prea des depășită de provocările cărora trebuie să le facă față, fie că țin de ecologie, de economie sau de migrație. Este depășită de așteptările cetățenilor, care cer mai puține reguli și mai multă acțiune. Este depășită de angajamente pe care nu le mai poate respecta pentru că îi lipsește o viziune comună și un mod de lucru performant.

Speranța europeană nu este, totuși, pierdută: ea doarme. Ultimele reforme din domeniul muncii detașate sau al apărării arată că Europa poate în continuare să progreseze atunci când voința politică reunește europenii în jurul unui proiect clar și ambițios. În ce privește sistemul de taxare a sectorului digital, suntem la început de drum, dar știm că singura posibilitate este să avem o soluție europeană. Discursul de la Sorbona al președintelui Macron, lansat acum un an, conține acest mesaj: ține de noi, azi, să schimbăm ziua de mâine.

Nu este de ajuns doar să depășim complet diviziunile ce caracterizează politica europeană de peste 40 de ani și care au dus la impasul actual – sau să reamintim cu tărie că Viktor Orban, Le Pen, Salvini și alții ca ei nu știu decât să incrimineze Uniunea Europeană pentru toate relele din lume, fără a veni cu ceva constructiv, fără a se pune de acord pe un răspuns pentru aceste probleme. Noi trebuie să propunem răspunsul.

Proiectul nostru de refondare este clar. În locul amenințărilor de „curățenie masivă” (de migranți, inclusiv români, n.r.) ale lui Salvini sau de a ne „scăpa de Islam” ale AfD sau chiar de „a termina cu Europa” ale doamnei Le Pen, noi ne revendicăm cu mândrie valorile fondatoare ale păcii, libertății, prosperității și solidarității. În locul încercărilor de a pune botniță justiției sau opoziției, noi revendicăm respectarea strictă a statului de drept și a instituțiilor democratice. În locul unui continent divizat și slăbit, ținut la mila celorlalte puteri mondiale, noi revendicăm o Europă suverană care acționează cu putere în cazurile în care eforturile unei țări izolate sunt insuficiente: politica economică și monetară, securitatea și apărarea, tranziția ecologică și agricolă, politicile sociale, migrația și integrarea sau revoluția digitală.

Iată de ce metoda noastră este clară. Suntem hotărâți să nu ne dăm înapoi de la nimic. Suntem gata să reformăm tratatele europene, dacă refondarea Europei o va cere. Suntem deciși să avansăm în ciuda blocajelor, fiecare în ritmul său. Vrem o Europă mai puternică, împreună, care să fie deschisă celor care vor să i se alăture în timp. Suntem determinați să depășim structurile partizane existente, dacă ele vor deveni obstacole. Ne angajăm ca această refondare a Europei să fie lansată de către bărbați și femei reprezentativi pentru țările lor, din Vest la fel ca din Est, din Nord și din Sud, pasionați de Europa și deciși să se implice în acest proces istoric – spre deosebire de cei care se mulțumesc să critice sau să fie simpli figuranți.

Ne rămân așadar opt luni pentru a convinge, fiecare în țările noastre, că Europa merită acest nou proiect și că cetățenii merită această nouă Europă. Opt luni. Este timpul de care avem nevoie pentru a propune calea trezirii europene!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*