Decizie CCR: Orice martor sau inculpat care vrea sa denunte o infractiune grava va beneficia de o reducere a propriei pedepse

CCR a decis, joi, că orice martor care vrea sa denunte o infractiune grava va beneficia de o reducere a propriei pedepse, indiferent daca el a comis fapte grave sau mai putin grave.

Până acum doar denuntatorii care comisesera infractiuni grave beneficiau de reduceri a pedepselor in schimbul colaborarii lor cu procurorii, in timp ce aceia care doreau sa denunte fapte grave, dar care nu comisesera infractiuni grave nu beneficiau de o reducere a pedepsei.

Iata ce precizeaza CCR, potrivit stiripesurse.ro:

2. Excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit.a) pct.1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă reglementată de art.19 din Legea nr.682/2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art.2 lit.a pct.1 din lege, şi care nu a comis o infracţiune gravă, este neconstituţională.

Mihai Florea, AMPress

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*