Dedesubturile ,,scandalului ştampilei“/Cum a mutat fostul primar Vasile Ţintă comuna Gherăseni la marginea Capitalei

Scandalul privind recupe­rarea ştampilei încuiate în biroului primarului demis al comunei Gherăseni, Stroe Sava, are cu totul altă miză decât cea prezentată de viceprimarul Romeo Moise şi de consilierii social-democraţi, în fapt oamenii candidatului PSD la funcţia de prim-gospodar, Vasile Ţintă. Aceasta întrucât vicele nu are voie să o folosească, atât timp cât Consiliul Local nu a fost întrunit pentru a-i delega atribuţiunile acestuia în urma demiterii primarului ales.

În fapt, spun surse din Partidul Social Democrat, miza ar fi aceea a recuperării, din biroul primarului, a unui contract încheiat de fosta administraţie condusă de Vasile Ţintă, în ultimele zile ale mandatului acestuia, contract de prestări de servicii privind realizarea ,,Strategiei locale privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi pu­blice a comunei, în conformitate cu HG 246/2006”. Aceasta în ciuda faptului că o asemenea strategie exista încă din mandatul anterior al primarului Stroe Sava, aprobată prin hotărâre a Consiliului Local Gherăseni.

În fapt, este vorba despre un contract încheiat pe data de 25 mai 2012, înaintea alegerilor locale de acum patru ani, în valoare de 30.000 lei, prin care o firmă din Bucureşti se obliga să realizeze strategia respectivă. Printr-un proces verbal încheiat pe 15 iunie 2012 – în ultimele zile de mandat al primarului Vasile Ţintă, la cinci zile după ce acesta a pierdut alegerile în favoarea lui Stroe Sava – a fost semnat un proces-verbal de recepţie între cele două părţi, în care se consemna că ,,rezultatul serviciilor cores­punde cerinţelor, tehnic şi ca­litativ, cerute de către achizitor în contract”. Factura emisă de firma bucureşteană în aceeaşi zi, a recepţiei, a fost onorată pe 20, 21 şi 22 iunie, prin trei viramente a câte 10.000 lei efectuate în Trezorerie de Primăria Gherăseni.

Haideţi să vedem ce conţine documentul pentru care ex-primarul Vasile Ţintă a plătit din bugetul local suma de 30.000 lei (300 milioane lei vechi) în contul unor servicii care ,,corespund cerinţelor, tehnic şi calitativ, cerute de către achizitor în contract”.

 ,,Gherăseni este o comună din judeţul Buzău, cunoscută mai ales datorită Penitenciarului Gherăseni (nume oficial – Penitenciarul Bucureşti), unul dintre cele mai mari şi mai faimoase din România, care a fost folosit de diferitele regimuri politice pentru încarcerarea deţinuţilor politici şi datorită «masacrului de la Gherăseni (…) Comuna Gherăseni se găseşte pe şoseaua Bucureşti-Giurgiu, la 12 kilometri de centrul Capitalei. Se învecinează la Nord cu oraşul Bucureşti, la Nord-Est cu comuna Popeşti-Leordeni, la Est cu comuna Berceni (…) Comuna Gherăseni s-a format din contopirea a trei sate: Gherăseni, Mierlari şi Odăi (…) Forma de relief cea mai înaltă de pe teritoriul comunei este Câmpul Popeşti-Leordeni, care vine din teritoriul comunei Popeşti-Leordeni şi cartierul Progresul (…) O formă de relief importantă este lunca Argeş-Sabar»”, se arată în ,,Strategia locală privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice a comunei, în conformitate cu HG 246/2006” care, se vede cu ochiul liber, a fost ,,concepută” prin metoda copy-paste de pe o lucrare ­si­milară aparţinând unei comune din zona Capitalei, din care a fost schimbat doar numele unităţii administrativ-teritoriale. Şi pentru care, repetăm, ex-primarul Vasile Ţintă a plătit 300 milioane lei vechi, după ce a aflat că a pierdut alegerile de acum patru ani, în perioada de până la preluarea mandatului de către contracandidatul său Stroe Sava.

Reamintim că în data de 27 aprilie, PSD Buzău a adresat Instituţiei Prefectului o solicitare privind încetarea mandatelor înainte de expirarea duratei normale pentru mai mulţi aleşi locali din judeţ, motivată de faptul că aceştia ar candida pe listele altor partide la alegerile locale din 5 iunie, arătându-se că, în acest fel, şi-ar fi pierdut calitatea de membru al partidului pe listele căruia au fost aleşi. Argumente care, cel puţin în cazul primarului din Gherăseni, Stroe Sava, nu stau în picioare, dat fiind că acesta nu a demisionat din PSD şi nici nu a fost ales, pe 10 iunie 2012, pe listele acestui partid. Stroe Sava a fost ales primar, în urmă cu patru ani, pe listele Partidului Democrat Liberal şi a ajuns în Partidul Social Democrat ca urmare a efectelor Ordonanţei 55/2014. Mai mult, între timp, Partidul Democrat Liberal a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal, deci candidatura lui Sava Stroe din partea PNL este perfect cuşeră din punctul de vedere al prevede­rilor legale care se opun traseismului politic. Adică, fiind membru PNL, el îşi păstrează apartenenţa politică din mementul alegerii sale, ca membru PDL, întrucât cele două partide au fuzionat.

Primarul demis a atacat în instanţă ordinul prefectului şi a făcut o plângere penală împotriva secretarului Primăriei, Leana Florea, prefectului George Sava, subprefectului Sorin Gheorghe şi şefului Serviciului Control al legalităţii, Mariana Diana Pavel, pe care îi acuză de trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*