DOCUMENT – Marele risc la alegerile locale din 2016

Autoritățile fac ultimele pregătiri pentru alegerile locale din 2016 și au loc ultimele verificări ale sistemului electronic care va verifica problemele sau încercarea de vot multiplu.

Sistemul Electronic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) are un principiu destul de simplu de funcționare. Fiecare alegător vine în secția de votare, lasă buletinul la operatorul de date electronice, iar acesta le operează pe o tabletă. Dacă totul este în regulă, atunci se aprinde un beculeț verde, iar dacă sunt probleme se aprinde beculețul roșu.

Beculețul roșu se poate aprinde din mai multe motive: cetățeanul a mai votat o dată (votul multiplu), cetățeanul are sub 18 ani, cetățeanul este arondat unei alte secții de votare decât cea în care încearcă să își exercite votul sau cetățeanului i s-au interzis drepturile electorale.

Dacă se aprinde beculețul roșu, operatorul va înmâna documentul elaborat de SIMPV președintelui secției de votare, care va trece totul în Anexa 4 și se va aduce la cunoștința cetățeanului faptul că a apărut o problemă. Dacă este vorba despre votul multiplu, președintele secției folosește telefonul securizat STS și va suna în secția de votare indicată de sistem.

Marile riscuri ale acestui sistem

Pricipalul risc al SIMPV este să nu funcționeze internetul. În acest caz, toate voturile înregistrate în perioada în care SIMPV a fost offline se înregistrează într-o anexă, iar la revenirea conexiunii se vor introduce datele în sistem. Acesta va genera imediat CNP-urile cu probleme, iar autoritățile vor lua măsuri în consecință. Problema este că voturile exprimate în această perioadă rămân valabile, pentru că nu ai de unde să știi care este buletinul de vot al persoanei asupra căreia SIMPV a reclamat ilegalități.

Singurul mare risc pe care nu-l poate acoperi SIMPV este votul prin viză de flotant. Un cetățean care are viză de flotant poate vota pe listele suplimentare, iar dacă nu comite vot multiplu atunci este în regulă. Riscul mare este ca în anumite localități să există foarte mulți cetățeni cu viză de flotant, în așa fel încât să vicieze rezultatul votului.

În imaginile de mai jos veți vedea diagrama modului în care funcționează Sistemul Electronic de Monitorizare a Prezenței la Vot. În prima imagine este exemplificat cazul în care SIMPV nu funcționează, iar în a doua cazul în care SIMPV funcționează:

content-image

content-image

stiripesurse.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*