FOSTUL PREFECT PAUL BEGANU A SCĂPAT DE AREST

Magistrații Curții de Apel Ploiești au decis ieri după-amiază eliberarea din arest și punerea sub control judiciar a inculpatului Paul Beganu, fost prefect al Buzăului, trimis în judecată de DNA pentru  luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, instigare la dare de mită.

Beganu a ajuns în arest în noiembrie 2014 din cauza unei șpăgi de 1 milion de euro pe care ar fi luat-o, pe vremea când era prefect, pentru retrocedarea ilegală a 5.134 hectare de teren forestier la Gura Teghii afaceristului Ceteraș. El a fost turnat la DNA de juristul Ștefan Feraru, înlocuitorul fostului prefect Buleandră la șefia Serviciului Controlul Legalității, a Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei și Relații cu Autoritățile Locale din cadrul Prefecturii Buzău. Feraru a facut pe 20 octombrie 2014 un denunț la DNA, în care a spus că Ceteraș i-a dat lui o șpagă de 23.000 de euro și 10.000 lei, prin intermediul avocatului Mihail- Cosmin Vasile în cazul retrocedării de la Gura Teghii. O lună mai târziu, Beganu și Ceteraș ajungeau să plece cu cătușe din sediul DNA.

 

Iată decizia de ieri a magistraților:

 

„Admite cererea inculpatului Beganu Paul şi în temeiul disp. art.242 alin. 2 Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive a acestuia cu măsura controlului judiciar, prev. de art. 211 alin. 2 Cod procedură penală, pe o perioadă de 60 zile, de la data punerii efectiv în libertate. În baza disp. art. 215 alin. 1 Cod procedură penală pe durata controlului judiciar, inculpatul va respecta următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, Inspectoratul de Politie Judeţean Buzău – Serviciul Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În baza disp. art. 215 alin. 2 Cod procedură penală impune inculpatului Beganu Paul ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii:

a) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului;

b) să nu se deplaseze la sediile părţilor civile – persoane juridice – Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Ministerului Finanţelor, precum şi la sediul părţii responsabile civilmente SC Forestiera Ardeleană SRL şi să nu comunice cu reprezentanţi ai acestor persoane juridice direct sau indirect pe nicio cale;

c) să nu se apropie de părţile civile – persoane fizice – Erbiceanu Constantin Laurenţiu şi Bercu Voica sau de membrii familiei acestora, de ceilalţi inculpaţi şi martori sau de membrii familiei acestora şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale;

d) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;  

e) să nu deţină, să nu folosească şi nu poarte arme. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 215 alin.3 Cod procedură penală privind înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive sau cu măsura arestului la domiciliu, în cazul încălcării cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin.

Dispune punerea în libertate a inculpatului Beganu Paul, la rămânerea definitivă a prezentei încheieri, de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Ploieşti nr.2/UPF/2014, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Prezenta încheiere se va comunica, de îndată, inculpatului şi locului de deţinere, organului desemnat cu supravegherea lui, postului de poliţie din raza de domiciliu a inculpatului, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi organelor de frontiera”.

ziaruldebuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*