Ion Vasile: ,,Niște hoți vor să fure conferința județeană PSD, așa cum fac de mulți ani“

Așa cum era de așteptat, conducerea organizației județene a Partidului Social Democrat a tratat cu spatele cererea depusă, săptămână trecută, de fostul lider al PSD Buzău, ex-senatorul Ion Vasile, candidat la alegerile interne de sâmbătă la funcția de președinte, cerere prin care solicita precizări legate de mo­dul de organizare a conferinței județene din 19 septembrie. Cererea a fost depusă la se­cretariatul PSD Buzău miercurea trecută, odată cu documentele de înscriere a candidaturii lui Ion Vasile la președinția organizației județene social-democrate, ca exponent al grupării Mocanu-Ghiveciu și contracandidat al deputatului Marcel Ciolacu, care este susținut de actualul lider, primarul Constantin Boșcodeală.

Ca urmare, ieri, într-o conferință de presă în care a apărut flancat de aceeași garnitură precum săptămâna trecută – deputații Marian Ghiveciu, Adrian Mocanu și senatorul Victor Mocanu – Ion Vasile a afirmat că actuala conducere a partidului de la Buzău urmărește fraudarea alegerilor de sâmbătă: „Președintele, care este în prezent, a declarat pu­blic că va transmite răspunsurile la întrebările mele privind organizarea alegerilor, ceea ce nu a făcut, iar un alt domn, fără nicio calitate, a afirmat că el dorește să discute chestiunile partidului în conferință, și nu în public. Cum să discutăm în conferință și să informăm că niște hoți vor să fure această conferință, așa cum fac de mulți ani? Noi nu am primit răspunsurile solicitate și acest lucru se datorează intenției de a frauda, care este mai mult decât evidentă”, a declarat fostul senator Ion Vasile. Mai mult, acesta a adăugat că actuala echipă de conducere de la vârful organizației social-democrate buzoiene își face campanie internă folosindu-se de func­ționari publici și de preșe­dintele Consiliului Județean, Cristinel Bîgiu, care este suspendat din partid. El atrage atenția prefectului de Buzău, George Sava, despre care susține, de asemenea, că se implică în campania actualei echipe de conducere a PSD.

Norma de reprezentare la conferință, decisivă

Reamintim că, odată cu înregistrarea candidaturii, Ion Vasile a mai depus la secretariatul PSD Buzău o listă cu 14 întrebări legate de modul de organizare a Conferinței județene a Partidului Social Democrat, care va avea loc pe 19 septembrie, întrebări care se referă la subiecte precum responsabilul organizării acesteia, structura care l-a desemnat, structura care a decis data, ora și locul desfășurării Conferinței, formula de calcul pentru norma de reprezentare, securizarea votului și numărul participanților fără drept de vot.

Dintre acestea, este evident faptul că norma de reprezentare va fi cea care va decide președintele, iar stabilirea acesteia, în primăvară, a creat nemulțumiri în rândul grupării Mocanu-Ghiveciu. Astfel, numărul de delegați ai fiecărei organizații este suma a trei variabile. Prima reprezintă numărul de membri ai organizației respective împărțit la o sută, cea de-a doua este suma aleșilor locali (primari și/sau consilieri locali), iar a treia, cu cea mai mare pondere, reflectă rezultatele de la alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul trecut.

Dacă la primele două variabile nu există loc de jonglerii, la cea de-a treia, Conferința Județeană din primăvară a adoptat, cu doar două voturi împotrivă, o variantă propusă de susținătorii deputatului Marcel Ciolacu, în care variabila luată în calcul a fost cea a numărului de voturi, care avantajează clar organizațiile din localități mari, chiar dacă au avut rezultate mai slabe în alegeri. În schimb, varianta despre care tabăra Mocanu-Ghiveciu susține că este cea corectă, cerută de organizația centrală, indică luarea în calcul a procentelor obținute, fapt care ar avantaja organizațiile din localități mici, dar cu procente bune la alegeri. Ca să ne dăm seama de diferență, organizația municipală Buzău ar avea dreptul, conform primei variante, la circa 30 de delegați, în timp ce, conform variantei adoptate, ar avea peste 90 de delegați, care ar înclina ­ba­lanța în favoarea preferatului primarului Boșcodeală, deputatul Marcel Ciolacu.

opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*