Mari schimbări în PSD Buzău. Cine pierde şi cine caştigă?

Rezoluţia adoptată vineri în unanimitate de pesedişti la Consiliul Naţional care prevede modificări ale Statutului partidului care şi vizează membrii cu probleme penale are efecte profunde la nivelul organizaţiei judeţene a PSD Buzău. 
 
Noile criterii de integritate clarifică unele chestiuni privind situaţia celor care conduc astăzi filiala buzoiană, dar şi creează posibilitatea apariţiei unor noi focare de conflict.
Boşcodeală va trebui să se retragă
Conform noilor prevederi, actualul şef al PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, după sentinţa din „dosarul Gloria” de la Braşov, ar trebui să părăsească toate funcţiile de conducere, dar şi partidul. Concret, începînd de vinerea trecută, orice pesedist condamnat de o instanţă într-un proces de corupţie sau asimilat corupţiei nu va mai putea fi preşedinte PSD şi va fi suspendat din partid pînă la clarificarea definitivă a situaţiei penale din Justiţie. Totuşi, surse din partid, susţin că Boşcodeală va rămîne la cîrma PSD Buzău cu aprobarea lui Victor Ponta pînă în momentul alegerilor pentru preluarea şefiei filialei, deşi, aşa după cum s-a precizat de la Bucureşti, clar de către Ponta, „rezoluţiile îşi produc efectele imediat”. Aşa încît, timp de aproape 2 luni, la Buzău va fi un fel de provizorat şi de situaţie de compromis pentru a nu inflama şi mai mult spiritele
Mocanu şi Ghiveciu, loviţi şi ei
Rezoluţia de vineri îi loveşte şi pe senatorul Victor Mocanu, respectiv deputatul Marian Ghiveciu, ambii aflaţi în procese pe rol pentru corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi se încadrează la prevederea care arată că „membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia în care au fost numiţi cu sprijinul partidului şi sînt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi”. 
Mai precis, Ghiveciu este suspendat din postul de preşedinte executiv al PSD Buzău, iar Victor Mocanu din cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD.
Aşadar, din acest moment, Ghiveciu nu mai poate rîvni la succesiunea  pentru preşedinţie şi nici nu poate candida la vreo funcţie de conducere, la fel şi senatorul Victor Mocanu. Deci, au fost scoşi din orice combinaţie. Pentru Victor Mocanu, rămîne însă varianta de a preda ştafeta în familie, fiului său.

 

Cu cine se va bate Ciolacu?

Evident, în aceste momente se pune problema cine îi va lua locul lui Boşcodeală şi ce vor face, mai departe răzvrătiţii din PSD Buzău. 

O situaţie agreată de Ponta care pare să controleze încă PSD la Centru şi în teritoriu, este aceea ca deputatul Marcel Ciolacu, care n-are probleme de dosar şi se încadrează în actualele criterii să  candideze şi să facă pereche cu senatorul de Buzău, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, care să candideze pentru postul de preşedinte executiv, ocupat pînă acum de Ghiveciu.
Surse din partid spun că Victor Mocanu ar fi mulţumit dacă PSD i-ar oferi posibilitatea ca fiul său, deputatul Adrian Mocanu să poată candida pentru preşedinţia PSD Buzău împotriva lui Ciolacu, dar nu se ştie în ce dublet. Rămîne, aşadar de văzut ce vor face Ghiveciu, Victor Mocanu şi Adrian Mocanu în această conjunctură, dacă vor rămîne în PSD şi mai ales cum îşi vor folosi dreptul de vot la presupusele moţiuni de cenzură a Guvernului Ponta ce se prevăd a fi introduse de Opoziţie în Parlament.
sansanews.ro

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*