Nepăsare crasă a autorității județene față de situația de la Spitalul Județean

Executivul Consiliului Județean a rămas, în conti­nuare, insensibil, atât la ­pro­blemele medicilor din Spitalul Județean, care au anunțat, la jumătatea acestei săptămâni, că nu vor renunța la demisiile în bloc – gest care, în cazul în care se va produce, va determina închiderea celei mai mari unități sanitare buzoiene -, cât și la propunerea de dialog lansată de opoziție pe această temă, concretizată prin ce­rerea aleșilor județeni PNL de a se convoca o ședință extraordinară pentru discutarea problemei în cauză, au anunțat, vineri, la o conferință de presă, co-președinții organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Cezar Preda și consilierul județean Dorin Bădulescu.

După ce a remarcat faptul că, mai nou, protestul orchestrat de medicul Victor Ioniță – consilier județean PSD și naș de cununie al primarului Boșcodeală – se îndreaptă împotriva guvernului social-democrat, deputatul Cezar Preda a acuzat conducerea Consi­liului Județean de nepăsare vizavi de acestă problemă: „Am văzut în presa locală că, de fapt, protestul medicilor pe care-l semna domnul doctor Ioniță de la Buzău, acum s-a îndreptat împotriva guvernului. Am văzut că nu sunt mulțumiți cu creșterea salariilor de 25 la sută, că mai vor și altele, și că se vor duce cu această petiție la Guvern. Atunci eu întreb: care a fost miza acestei chestiuni cu noi? Noi am cerut să se convoace o ședință extraordinară de Consiliu Județean; vreau să vă spun că această conducere a Consiliului Județean nu a făcut nici măcar un gest, pentru că a convoca o ședință exraordinară trebuia să aibă la bază un proiect care ar fi putut rezolva problema aceasta, de aceea convoci o ședință extraordinară. Păi dacă ei nu vor să rezolve, normal că nu inițiază niciun proiect! Și domnul lider al consilierilor (co-președintele Dorin Bădulescu, n.r.) se va duce luni la președintele Consiliului Județean și îi va cere să exprime o poziție publică; nu vrea să facă o ședință extraordinară, nu vrea să propună nimic, vrea să propunem noi, ce să propunem? Noi o să ­pro­punem în ședința extraordinară să-i schimbe pe toți! Nu este mingea la noi! Este o temă pe care o compătimesc și o înțeleg mulți oameni din România, dar nu o înțelegem noi, aici, la Buzău. Hai să facem ceva în acest spirit și haideți să mișcăm lucrurile!”, a spus copreședintele PNL Buzău.

La rândul său, co-președintele Dorin Bădulescu, liderul consilierilor județeni ai Partidului Național Liberal, a spus că speră, încă, într-o discuție constructivă cu Executivul Consiliului Județean pe tema crizei de la Spitalul Județean,„măcar pe poziții viitoare, pe proiecte viitoare, pe proiectul de buget pentru anul 2016”: „Am așteptat un semn, pentru că foarte multe lucruri depind de Executivul Consiliului Jude­țean și de puterea politică, pentru că PNL nu are majoritate pentru a vota într-un anume fel. De aceea, așteptam un semnal după conferința de presă de săptămâna trecută, să fim chemați, să ne întâlnim toți, să vedem dacă este oportun să schimbăm ceva, dacă este oportun să luăm anumite măsuri, dacă este oportun să finanțăm ceva; măcar pe poziții viitoare, pe proiecte viitoare, pe proiectul de buget pentru anul 2016”, a spus co-președintele PNL Dorin Bădulescu.

Ce vor medicii buzoieni

Circa 75 la sută dintre medicii Spitalului Județean Buzău au semnat pentru a-și da demisia în bloc, nemulțumiți de nesoluționarea unor revendicări precum creșteri salariale și asigurarea de condiții bune pentru pacienți, iar condu­cerea unității spune că în acest caz spitalul s-ar închide. Potrivit președintelui Sindicatului Independent al Medicilor Buzău, Victor Ioniță, circa 75 la sută dintre medicii de la Spitalul Județean Buzău au semnat pentru demisia în bloc, nemulțumiți că revendincările lor, între care creșteri salariale mai mari, condiții bune pentru pacienți, alocarea a cel puțin 7 la sută din PIB pentru Sănătate, plata corectă a orelor de gardă, nu au fost soluționate.

,,Sindicatul a analizat situația în care ne aflăm, faptul că veniturile ne sunt insuficiente la nivelul societății, că fiecare medic trebuie să mai aibă unu, două joburi pentru a-și putea asigura traiul, faptul că majorările de 25 la sută anunțate de la 1 octombrie sunt insuficiente, sunt perdea de fum care ascund realitatea. De foarte multă vreme suntem singurii care protejăm interesele cetățenilor; dacă cerem condiții mai bune în spitale, cerem pentru pacienți, faptul că suntem din ce în ce mai puțini – nu vorbesc de centre universitare, deși și ele au lipsă de personal -, migrația generată de veniturile mici, dar și de îndemnurile politicienilor ca medicii cărora nu le convine ceva să plece. Toate astea ne-au adus aici. E o lipsă de respect pentru anii noștri de pregătire, pentru pacienți, nu se mai poate continua așa, mai jos statul nu ne poate împinge. Vrem să recurgem la un protest care să fie perceput acut de guvernanți, ar putea fi grevă generală sau demisia in bloc, pentru care au optat circa 75 la sută din medicii Spitalului Județean”, a declarat, pentru ,,Mediafax”, medicul Victor Ioniță.

Acesta spune că Spitalul Județean are 93 de medici, iar, dacă și-ar da demisia și zece la sută dintre aceștia, unitatea ar fi pe punctul de a fi închisă. În cazul în care 75 la sută dintre medici și-ar da demisia, spitalul va fi în mod cert închis, a spus Ioniță. ,,Sunt unii care încearcă să ne culpabilizeze și să arunce repercursiunile asupra unui gest ca demisia în bloc în spatele nostru, dar noi suntem singurii care apărăm interesul pacienților. Cei care ne-au adus în această stare nu suntem noi, ci sistemul de asigurări, ministerul, Guvernul, la nivel local Casa de Asigurări, care nu e o prietenă a Spitalului, așa cum este în alte județe, unde res­ponsabilii caselor de asigurări se luptă să atragă fonduri”, a mai spus președintele Sindicatului Medicilor din Buzău.

Ce spun responsabilii Spitalului

La rândul său, directorul medical al Spitalului Județean, Stanciu Paraschiv, a spus că, dacă toți medicii care au semnat pentru demisia în bloc vor recurge în final la acest gest, unitatea medicală va fi închisă: ,,Demisia în bloc a medicilor din unitate este o opțiune a Sindicatului Medicilor. Problema Direcției e să avem totuși un dialog cu sindicatul, să explicăm că, la momentul actual, creșterea de 25 la sută a salariilor este un efort deosebit pe care unitatea trebuie să-l facă. La acest moment, și creșterea de 25 la sută este un efort deosebit. Dacă își vor da demisia, spitalul se va închide, nu se pune problema să funcționeze la cota de avarie, pentru că nu va fi posibil”.

Directorul spitalului, ­eco­nomistul Claudiu Damian, spune, la rândul său, că nu este de acord cu intenția cadrelor medicale superioare de a-și da demisia în bloc: ,,Eu nu sunt de acord cu această măsură radicală, vor suferi pacienții și tot Buzăul. Este o formă radicală, dacă își vor da demisia, trebuie să iau act în 20 de zile lucrătoare, apoi vor înceta contractele de muncă și atunci, dacă se ajunge la această formă, spitalul va trebui închis, nu putem funcționa fără medici”, a spus Damian.

opiniabuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*