Norica Nicolai: ALDE vrea alegeri pentru primari în două tururi de scrutin. Suntem parteneri de guvernare ai PSD, nu o anexă

Europarlamentarul Norica Nicolai, preşedinte al Consiliului Naţional ALDE, a declarat, joi, la Iaşi, că formaţiunea sa susţine varianta alegerii primarilor în două tururi de scrutin, precizând că „ALDE este partener de guvernare al PSD, nu o anexă“.

Norica Nicolai a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că ALDE vrea alegeri pentru primari în două tururi de scrutin. „Vrem alegeri în două tururi. Legitimitatea democratică este mult mai mare, în condiţiile în care lehamitea de politică este evidentă.

Dacă vă uitaţi la structura prezenţei la vot a populaţiei, veţi vedea că tot mai puţini români aleg să participe la acest exerciţiu democratic. În aceste condiţii, este nevoie de al doilea tur de scutin pentru a da legitimitate celor care sunt aleşi. Formula cu un singur tur a creat un gen de vechil, de baron local. Cred că este bine ca, indiferent cine ar fi într-un mandat de decizie, să aibă un anumit tip de control democratic.

Întotdeauna cel care are puterea la un moment dat tinde să şi-o conserve prin orice mijloace. Şi, din păcate, unii şi-au atins limitele de incompetenţă“, a afirmat europarlamentarul Norica Nicolai. Despre posibilitatea apariţiei unor tensiuni între ALDE şi PSD pe tema alegerilor locale în două tururi, Nicolai a spus că ALDE este partener de guvernare al PSD, nu „ o anexă“ a social-democraţilor. La rândul său, deputatul ALDE Varujan Vosganian a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că înţelegerea politică dintre ALDE şi PSD nu se referă şi la modalitatea în care sunt aleşi primarii. “Faptul că nu avem aceeaşi poziţie pe această temă nu înseamnă o încălcare a înţelegerii politice dintre noi”, a adăugat Vosganian.

adevarul.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*