Nu mai suport parlamentarii ”de meserie”! Iată de ce aș vota medici și dascăli pentru Parlament

Ne apropiem de ziua în care fiecare ne decidem viitorul prin opțiunea pe care o vom avea în cabina de vot. Am mai avut astfel de ocazii iar istoria ultimelor decenii ne-a demonstrat că ne-am irosit șansele de a avea în Parlament oameni care să ne reprezinte pe noi, cei mulți, cei care sunt nevoiți să răzbată prin hățișul vieții cu mult mai mult efort decât domniile lor.

Le-am aflat candidații celor două mari partide, cei doi poli, PSD și PNL, iar efectul a fost cel de lehamite. Acolo unde nu se regăsesc parlamentarii pe viață, gen Ciolacu sau Teodor Atanasiu, oameni născuți cu stea în frunte, sortiți parcă să îmbătrânească în scaunele din Palatul Parlamentului, descoperim personaje lipsite de importanță, anoste, dar valoroase cumva în economia internă a partidelor pe listele cărora au fost trecuți.

Îl găsim astfel pe Lucian Romașcanu, un fiu de activist comunist, magistrat al regimului de tristă amintire, care a înnegrit multe suflete înainte de Revoluție. Este clar că fiul său, Lucian, nu a știut niciodată cum se trăiește acolo, jos, unde nici măcar cu privirea nu poate ajunge. Omul cu atitudine arogantă, care se laudă cu salarii uriașe câștigate ca director, manager, sau ce o fi fost prin București, vrea acum să reprezinte electoratul social-democrat. Mă lași…

Un alt anonim, care nu a lăsat în urma sa decât greață femeilor pe care a încercat să le abordeze, este Sorin N. Lazăr, un bețiv și afemeiat, prieten de pahar cu Ciolacu și alți PSD-iști de ”vază”. El vrea să voteze legi pentru noi, cei mulți și… degeaba! Despre Radu Sebastian nu prea sunt multe de spus. Un personaj inodor și incolor, despre care ne amintim din perioada în care era viceprimar doar că avea o relație de rudenie cu unul care ciordea aparatură medicală din occident.

Are șanse să intre în Parlament chiar și domnișoara Dobrică, fiica patronului Mecan Construct, cel care a fost îndopat de autorități cu bani publici pentru cine știe ce lucrări de asfaltare. După terminarea facultății, fiica boierului de pe Valea Buzăului și-a ”câștigat”, bănuiți cum, un loc de muncă în cadrul unui minister. Ce noroc pe ea! A acumulat acolo atâta experiență, încât șefilor PSD din Buzău le era imposibil să o treacă cu vederea când au făcut listele cu aspiranții la fotoliile din Parlament.

Ceilalți candidați PSD sunt în aceeași notă: personaje lipsite de un curriculum vitae care să le garanteze prezența pe listele pentru Parlament. Aceeași situație, din nefericire, o găsim și la PNL, unde primele locuri sunt ocupate de venetici, precum Tase, adică Teodor Atanasiu, parlamentar de meserie, unul dintre cei care și-au propus să iasă din Parlament după ce vor ajunge în baston, și un Anton mai mic, Antonel, trezorierul liberalilor cadorisit de șefi cu un loc eligibil pe liste. Un neica nimeni care ajungea la Buzău doar când trecea spre Moldova. Mai este în cărți și Cristinel Romanescu, fost patron de consignații, în prezent proprietar de hotel, localuri și o federație, cea de tenis de masă.

Ce noroc pe noi, buzoienii! Dacă nu erau ei, pe cine găseam noi oare dispus să meargă în Senat și Camera Deputaților ca să ne facă legi? Cum puteam noi alege între atâția oameni valoroși în meseriile lor, buzoieni care și-au clădit afaceri cu mâinile lor… curate, intelectuali care au habar de politică, sociologie, management. Cum puteam să trimitem noi la muncă în Palatul Parlamentului oameni care știu care sunt greutățile reale din societate.

Probabil că ne era extrem de greu să facem alegerea corectă dacă pe liste găseam, de exemplu, niște dascăli cu multe generații de copii în spate, care știu ce înseamnă greutățile lumii în care profesează, niște medici care zi de zi trebuie să gestioneze necazurile oamenilor din comunitățile în care activează. Iată de ce cred eu că buzoienii ar trebui să-și analizeze bine opțiunile și să trimită în Parlament oameni din categoriile profesionale care au tangență cu realitatea, cu nivelurile inferioare și medii ale societății, cu semeni ai noștri… la figurat. (Ion Tudose)

monitoruldebuzau.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*