Satele buzoiene au nevoie de medici

Buzăul nu este o opţiune pentru medicii tineri care ocolesc unităţile spitaliceşti din judeţ nefiind un interes prea ridicat nici în privinţa cabinetelor de medicină primară. In mediul rural de exemplu există 5 localităţi în care localnicii nu pot sprimi îngrijiri medicale deoarece nu există medic de familie.Dacă se îmbolnăvesc, oamenii din zonă nu au de ales şi trebuie să  facă drumuri de zeci de kilometri pînă la cabinetul unui medic de familie dintr-o localitate apropiată sau chiar să vină la spital.
Perioada de contractere rămîne deschisă
 Numărul comunelor în care nu sînt suficienţi este însă mult mai mare deoarece sînt localităţi în care există sub 1.800 de locuitori (numărul optim de pacienţi de care are nevoie un medic de familie) şi în care există puncte de lucru ale unor medici din comunele învecinate ori un singur medic asigură asistenţa medicală pentru mii de pacienţi.  “Necesar de asistenţă medicală per total judeţ ar mai fi nevoie de 40-43 de medici de familie motiv pentru care, sistematic prin Consiliul de Administraţie am cerut ca să rămînă deschisă perioada de contractare pînă la 31 decembrie 2015“,a afirmat Corneliu Vasilescu, preşedinte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Număr mic de locuitori
Lipsa de specialişti din mediul rural este pusă de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe seama numărului mic de locuitori din aceste localităţi.  “Localităţile fără medic în general au sub 1.000 de locuitori. Numărul optim de locuitori aferenţi unui medic de familie este de 1.800. Toată problema este să atragem şi am atras deja o serie de medici din vecinătate care îşi fac puncte de lucru în aceste localităţi. Dacă anul trecut aveam cam 10 localităţi fără medic, acum sînt 5 “, a declarat Corneliu Vasilescu, preşedinte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Salariile mici şi distanţele destul de mari la care se află localităţile respective îi determine pe medicii de familie să ocolească înfiinţarea unui cabinet medical în aceste localităţi. Soluţii pentru rezolvarea acestei crize trebuiesc identificate de autorităţile locale care încearcă să ofere condiţii de cazare şi diferite facilităţi medicilor dispuşi să profeseze în comună.

 

sansanews.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*