Se rupe Coaliţia PSD-ALDE? PSD+UDMR = majoritate. Tensiuni intre Dragnea şi Tăriceanu

Apărute ca nişte zvonuri, informaţiile despre tensiunile dintre Dragnea şi Tăriceanu, pe tema unei eventuale remanieri a lui Tudorel Toader, încep să prindă contur, iar cei doi lideri îşi trimis mesaje “codate” de la distanţă.

Luni, liderul PSD a afirmat, cu referire la Tudorel Toader, că neapartenenţa la PSD nu este o problemă, altele fiind criteriile unei viitoare evaluări. Dragnea a continuat cu un mesaj despre Tăriceanu: “Aşa cum postul de preşedinte al Senatului ar fi un post care ar reveni PSD, dar a fost decizia noastră de la început să-l susţinem pe domnul Tăriceanu.”

După ce Dragnea i-a transmis partenerului de coaliţie că ocupă o funcţie prin binevoinţa PSD, Tăriceanu a răspuns pe măsură. “Sunt convins că domnul Dragnea nu a făcut această afirmație într-un spirit polemic. Suntem într-o coaliție în care niciunul fără altul nu am putea avea majoritate”, a mai spus președintele Senatului.

În contextul acestor tensiuni în Coaliţie, Liviu Dragnea face o concedie majoră UDMR, cu riscul de a-şi enerva propriul electorat, atras în alte vremuri cu mesaje cu tentă naţionalistă.

Deşi nu există informaţii în privinţa ruperii Coaliţiei PSD-ALDE, se poate observa că în eventualitatea unui asemenea scenariu, PSD ar putea să formeze o majoritate cu UDMR, chiar dacă aceasta ar una fragilă (mai ales în Camera Deputaţilor).

Astfel, în Senat, din 136 de senatori, PSD are 71, iar UDMR are 9. Împreună cele două formaţiuni au 80 de senatori, cu 11 peste majoritatea de 69.

În Camera Deputaţilor, din totalul de 329 de deputaţi, PSD are 149, iar UDMR are 21. În total, cele două partide au 170 de deputaţi, cu 5 peste majoritatea de 165.

În total, din 465 de parlamentari, PSD şi UDMR au 250, iar majoritatea este de 233. Nu trebuie ignorată din capacitatea PSD de a atrage parlamentari “traseişti”, ceea ce le-ar consolida şi mai mult majoritatea.

A.C.Deac/stiripesurse.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*