SURSE: PSD-ALDE au picat de acord asupra viitorului șef al DNA! Iată despre cine este vorba

Liderii PSD și ALDE stau cu ochii ca pe butelie pe orice reacție a Cotroceniului pe marginea deciziei CCR prin care s-a tranșat conflictul instituțional în favoarea cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Președintele Klaus iohannis a lăsat însă de înțeles că nu se va grăbi cu decretul. Nervoși, social-democrații amenință cu o procedură de suspendare așefului statului. Cel puțin temporară, cât să permită numărului doi în stat, șefului senatului, Călin Popescu Tăriceanu să vină cu decretul de numire și ministrului justiției, Tudorel Toader cu propunerea de înlocuire. Asta deoarece actuala Putere a găsit deja omul potrivit care să aducă sub controlul său DNA, susțin surse din conducerea PSD și ALDE.

Cunoscută pentru confictul deschis pe care îl are cu Kovesi, considerată omul de casă al ministrului Toader, actuala șefă a Coprului de Control al Ministerului Justiției, Oana Schmidt Hăineală este pregătită de actuala coaliție pentru scaunul de șef al DNA, susțin sursele citate.

În prezent, Hăineală este percepută ca unul dintre principalii sfătuitori ai lui Tudorel Toader. De altfel, anul trecut, ea a ocupat , prin detașre, funcția de secretar de stat la acest minister, fiind retrasă din acest post la solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, în contextul scandalului legat de emiterea OUG 13. De altfel, a fost și la un pas să răspundă penal pentru contribuția sa la elaborarea și emiterea respectivei ordonanțe, Kovesi ratând, la mustață reținerea lui Hăineală în controversatul dosar al anchetării OUG 13.

Ulterior detaşării, Hăineală a sesizat şi CCR, iar Curtea Constituţională a decis că reglementarea legislativă privind detaşarea magistraţilor este neconstituţională pentru că nu precizează condiţiile încetării detaşării.

În ultimele șase luni ea a activat ca șefa corpului de control al ministrului Justiției. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a explicat atunci că a numit-o pe Oana Hăineală şef al Corpului de Control al ministerului pentru că are o experienţă bogată la Greco.

În schimb, Hăineală s-a folosit de influența pe care o are pe lângă Tudorel Toader pentru a impune propunerea lui Felix Bănilă drept înlocuitor pentru Horodniceanu în fruntea DIICOT. În trecut, Hăineală a fost colegă cu Bănilă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, iar acum sunt considerați de către liderii actualei Puteri drept tandemul capabil să aducă sub ascultare atât DIICOT, cât și DNA.

În prezent însă, Iohannis a dat toate semnele că nu se va conforma și nu va veni cu o decizie rapidă de revocare a șefei DNA., ceea ce a silit pe unii lideri PSD să scoată de la naftalină mult controversata soluție a suspendării. Cu o nuanță însă. Pentru a nu suferi umilința din trecut a unei noi înfrângeri prin votul exprimat de către români în cazul unui nou referendum de demitere al președintelui, liderii PSD și ALDe iau în calcul numai suspendarea lui Iohannis prin votul Parlamentului, un interimat asigurat prin șeful Senatului prin care să dea decretele mult dorite, urmat de anularea procedurii de suspendare si redarea atribuțiilor prezidențiale președintelui ales, după ce revocarea lui Kovesi și numirea lui Hăineală devin realitate.

stiripesurse.ro/ A.C.Deac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*