Trei medici buzoieni condamnaţi pentru ucidere din culpă.

Trei medici de la Spitalul Judeţean au fost condamnaţi la închisoare cîte 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Doctoriţele Rodica Sîrbu, Cristina Iordache şi Mariana Barna au fost trase la răspundere de magistraţii de la Judecătoria Buzău pentru moartea lui Vasile Necula, fost sportiv de performanţă. Hotărîrea primei instanţe, pronunţată la doi ani de la începerea procesului nu este definitivă şi a fost atactă cu apel, atît de inculpate cît şi de părţile civile. 
Ce spune sentinţa
Sentinţa Judecătoriei Buzău:
“Respinge excepţia nulităţii raportului de expertiză efectuat de INML Mina Minovici. În baza art. 178 alin.1 şi 2 C. pen, cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a – 76 alin.1 C. pen şi art 5 NCP condamnă inculpata S.R. la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În baza art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatei pe durata executării pedepsei drepturile prevăzute de art. 64, alin.1 lit. a teza a II a lit. b Cod penal. În baza art. 81 – 82 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. În baza art. 71, alin. 5, Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei accesorii aplicată inculpatei, prevăzută de art. 64 alin.1 lit.a teza a II a, lit. b, Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei. Atrage atenţia inculpatei cu privire la dispoziţiile art. 83 si 84 Cod penal. În baza art. 178 alin.1 si 2 C. pen, cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a – 76 alin.1 C. pen şi art 5 NCP condamnă inculpata I.C. la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În baza art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatei pe durata executării pedepsei drepturile prevăzute de art. 64, alin.1 lit. a teza a II a lit. b Cod penal. În baza art. 81 – 82 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 6 luni. În baza art. 71, alin. 5, Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei accesorii aplicată inculpatei, prevăzută de art. 64 alin.1 lit.a teza a II a, lit. b, Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei. Atrage atenţia inculpatei cu privire la dispoziţiile art. 83 si 84 Cod penal. În baza art. 178 alin.1 si 2 C. pen, cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a – 76 alin.1 C. pen şi art 5 NCP condamnă inculpata B.M. la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În baza art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului pe durata executării pedepsei drepturile prevăzute de art. 64, alin.1 lit. a teza a II a lit. b Cod penal. În baza art. 81 – 82 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. În baza art. 71, alin. 5, Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei accesorii aplicată inculpatei, prevăzută de art. 64 alin.1 lit.a teza a II a, lit. b, Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei. Atrage atenţia inculpatei cu privire la dispoziţiile art. 83 si 84 Cod penal. Obligă inculpatele în solidar, şi cu partea responsabilă civilmente Spitalul Judetean de Urgenţă Buzău şi alături de asigurătorii de răspundere civilă(…) a plata sumei de 170.000 lei din care suma de 20.000 lei daune materiale şi suma de 150.000 lei daune morale către părtile civile N.I. şi N.E. Obligă inculpatele la plata sumei de 1200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.”
Caz fără precedent
Cazul în care doctoriţele au fost trimise în judecată este al unui pacient internat în 2007 care nu a fost tratat corespunzător şi a murit în Secţia Infecţioase a Spitalului Judeţean  Buzău. Iniţial, Rodica Sîrbu l-a consultat la Camera de gardă a spitalului pe pacientul respectiv şi i-a stabilit un diagnostic şi un tratament eronate, ceea ce a dus în final la apariţia unor complicaţii grave.  Ulterior, bolnavul a fost internat la Boli Infecţioase însă internarea a avut la bază un diagnostic greşit. Astfel, tratamentul prescris de medicul Cristina Iordache nu l-a ajutat deloc pe bolnav, ci a dus la agravarea bolii.  Bolnavul a început să se simtă din ce în ce mai rău.  Cîteva zile mai tîrziu, a fost consultat de medicul de gardă Mariana Barna, însă în ciuda simptomelor pe care le prezenta bolnavul, medicul nu a luat niciun fel de măsuri, iar prin atitudinea sa neglijentă nu a întrerupt complicaţiile grave apărute. O zi mai tîrziu bolnavul şi-a pierdut viaţa. Acesta se numea Vasile Necula, era născut în anul 1976, iar pînă în 2003 pacticase boxul, ajungînd chiar în atenţia selecţionerilor de la lotul naţional. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Buzău cu acuzaţia de ucidere din culpă pentru cele trei doctoriţe.
sansanews.ro

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*